Prințul Charles, moștenitorul Coroanei Britanice, se află, timp de trei zile, într-o vizită oficială în România. Acesta are programate întâlniri cu președintele Iohannis, premierul Grindeanu, dar și vizite la Patriarhie și la Palatul Elisabeta.

Prințul de Wales a aterizat, miercuri, la București în jurul orei 15:40. Acesta a fost întâmpinat de secretarul de stat George Ciamba, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dan Mihalache și ambasadorul britanic în România, Paul Brummell.

De asemenea, și militari ai Brigăzii 30 Gardă și Protocol Mihai Viteazul au fost prezenți la sosire.

Prințul Charles a avut miercuri și un scurt dialog cu secretarul de stat în Ministerul de Externe George Ciamba, în Salonul Oficial al Aeroportului ''Henri Coandă''.

Moștenitorul Coroanei Britanice s-a îndreptat, apoi, spre Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din București, unde depus o coroană de flori.

 

Ceremonia din Parcul Carol I a fost primul eveniment din cadrul vizitei oficiale în România a Prințului de Wales. Prințul Charles i-a comemorat, astfel, pe eroii români căzuți în luptă, în cadrul unei ceremonii solemne. Coroana de flori depusă a fost adusă special din Marea Britanie.

După această ceremonie, Prințul Charles a plecat spre Palatul Cotroceni, unde a fost primit de președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului i-a spus moșenitorului Coroanei Britanice că se bucură să îl revadă, după ce acesta s-a aflat în România și anul trecut, într-o vizită privată.

"Mă bucur să revin", i-a răspuns Prințul Charles.

Administrația prezidențială a anunțat că șeful statului îi va conferi prințului Charles "Steaua României" în Grad de Mare Cruce, în semn de "prețuire pentru activitatea în România și pentru promovarea imaginii acesteia în lume", într-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni.

"L-am primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe Prințul Charles, un prieten apropiat al României. Prin implicarea sa susținută și constantă, Prințul Charles are un merit important în promovarea imaginii și a potențialului natural ale României în lume", scris șeful statului, pe Facebook, în urma întâlnirii.

Aceasta este cea de-a doua vizită oficială în România a Prințului Charles, din 1998 și până în prezent. Vizita are loc în cadrul unui Turneul european pe care Prințul de Wales l-a început miercuri și care mai include vizite în Italia și la Vatican, în perioada 31 martie - 5 aprilie, și o vizită în Austria, la Viena, în perioada 5-6 aprilie.

Printre obiectivele vizitei moștenitorului Coroanei Britanice se află promovarea și celebrarea relațiilor bilaterale cu România, inclusiv a campaniei #BritainInRomania.

Campania celebrează activitatea organizațiilor caritabile britanice din țara noastră, promovează istoria relațiilor britanico-române și valorile britanice, marchează amplitudinea angajamentelor bilaterale și asigură interacțiunea cu generația viitorilor lideri din România, potrivit Agerpres.



De asemenea, promovarea organizațiilor dedicate conservării mediului înconjurător, din zona urbană și rurală, precum și evidențierea sprijinului pe care îl oferă Regatul Unit în acest sens, este un obiectiv al vizitei. Un alt scop al vizitei îl reprezintă promovarea activității Fundației Prințul de Wales România și a altor organizații active în țara noastră, aflate sub patronajul moștenitorului Coroanei Britanice, mai scrie sursa citată.

În ceea ce privește vizita Prințului Charles din România, moștenitorul Coroanei Britanice se va mai întâlni cu premierul Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria, va fi primit de Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, la Palatul Elisabeta, și va vizita Patriarhia Română, Muzeul Satului și Teatrul Național București.

Pentru că este o vizită oficială, moștenitorul Coroanei Britanice nu va avea timp și să viziteze cele două proprietăți pe care le deține în România: cea din Valea Zălanului (județul Covasna), care este deschisă turiștilor, și cea din satul Viscri (județul Brașov), care este și sediul Fundației Prințul de Wales, unde este deschis Centrul de Pregătire de care benecifiază ucenici, meșteri artizani, studenți și arhitecți din întreaga țară.