"Speranța mea este să pun capăt nebuniei presei", a spus Prințul Harry în timpul mărturiei sale la Înalta Curte din Londra, la procesul împotriva grupului editorial al tabloidului "Mirror" (MGN), relatează La Stampa.

Harry a făcut această declarație în cadrul interogatoriului realizat de Andrew Green, avocatul MGN, care îi ceruse lămuriri cu privire la o frază cuprinsă în mărturia scrisă, prezentată instanței de ducele de Sussex, în care îi acuza pe jurnaliștii tabloidului că au degetele murdare de sânge.

"În copilărie și adolescență, am fost victima invaziei presei, în cea mai mare parte a vieții mele până în prezent", a spus ducele, care a adăugat: "Sunt mii, poate milioane de articole care s-au scris despre mine, de când aveam 12 ani. În copilărie, fiecare dintre aceste articole a jucat un rol distructiv în creșterea mea".

Și, apoi, punctul cel mai dureros: «De când m-am născut, au circulat zvonuri că adevăratul meu tată nu ar fi regele Charles, ci James Hewitt (unul dintre iubiții Prințesei Diana). Mă întrebam continuu despre motivele din spatele acestor zvonuri. Ziarele voiau să insufle îndoială în oameni, astfel încât să fiu înlăturat din Familia Regală?».

Prințul Harry a denunțat și un fel de "paranoia", în care a căzut încă de mic copil: "Când informațiile private pe care le cunosc doar una sau două persoane, ajung pe prima pagină a unui ziar, cercul tău de prieteni începe să se restrângă tot mai mult. Marea majoritate a articolelor au fost atribuite unui partener, unui prieten, unei surse, unei persoane apropiate, ceea ce creează, de fapt, o atmosferă de suspiciune cu privire la posibila sursă a acestor articole. Simțeam că nu pot avea încredere în nimeni, ceea ce a fost un sentiment teribil pentru mine, mai ales când eram atât de tânăr".

Prințul Harry a ajuns în fața Tribunalului din Londra în jurul orei 12:00, întâmpinat de o mulțime de cameramani și jurnaliști. Miercuri va trebui să depună mărturie în procesul pe care l-a declanșat împotriva editorului și jurnaliștilor grupului editorial "Mirror Group Newspapers".

Este prima dată din 1980, când un membru al familiei regale Windsor apare într-o sală de judecată, deși în rolul de martor și acuzator.

Ultima dată când s-a întâmplat a fost în 1891, cu moștenitorul tronului Prințul Edward, iar regina Victoria a devenit furioasă. Gândiți-vă, un membru al Familiei Regale, și ce membru, pe banca martorilor unei săli de judecată, printre sudiți, unde orice declarație se poate transforma într-un pas greșit fatal. Acum, 132 de ani mai târziu, este Prințul Harry la Înalta Curte din Londra.

În cea mai recentă bătălie juridică împotriva presei, fiul cel mic al regelui Carol al III-lea și alți câțiva reclamanți de seamă acuză grupul MGN de ​​activități ilegale, printre care de hacking telefonic. Harry nu este străin de procesele împotriva unor grupuri de ziare britanice, de când a părăsit funcțiile oficiale pentru familie și s-a mutat în California împreună cu soția sa americană Meghan, o ține din proces în proces.

Ducele de Sussex a fost așteptat cu nerăbdare de jurnaliști, care s-au instalat la intrarea în tribunal, încă de la primele ore ale dimineții. Harry a sosit la bordul unui SUV negru și a traversat mulțimea presei în câteva momente, fără să facă declarații. Apoi, în fața judecătorului, a fost o explozie totală, un fluviu ieșit din matcă.

Tatăl lui Harry, regele Charles, a numit-o "o mișcare sinucigașă" cea a fiului său de a da în judecată tabloidele britanice, cel puțin conform biografiei celui de-al doilea fiu rebel. Odată ajuns în sala de judecată, prințul a obținut o mustrare din partea judecătorului, pentru că nu s-a prezentat luni la prima ședință. Pentru a justifica absența, avocatul său a explicat că Prințul Harry nu a vrut să lipsească de la cea de-a doua aniversare a fiicei sale Lilibet, sărbătorită weekendul trecut.

"Fiecare articol m-a făcut să sufăr", a spus Ducele de Sussex, referindu-se și la cele publicate când era copil sau adolescent. Avocatul trustului de presă MGN l-a întrebat pe Harry de ce au fost alese doar un număr mic de articole publicate despre el, din miile disponibile, în perioada 1996-2010 pentru procesul împotriva grupului editorial. "Pentru că au arătat cele mai evidente elemente ale activității ilegale intruzive", a răspuns Prințul Harry. Avocatul Green a încercat, apoi, să pună la îndoială sentimentul de angoasă și tulburare cauzat de dezvăluirile tabloide despre foarte tânărul prinț, deoarece nu le citise în presă.

Potrivit Prințului Harry, acele povești au avut un efect direct asupra vieții sale și asupra persoanelor din jurul lui, începând cu mama sa, Prințesa Diana, influențând "reacția sa față de mine ca fiu al ei".Meghan, soția lui Harry – în ciuda zvonurilor despre divorțul lor iminent – ​​a scris, miercuri, pe Instagram: "Sunt atât de mândră de prinț, este atât de curajos!".

Sursa: RADOR