Până acum, niciun oficial saudit nu a recunoscut în mod explicit dreptul poporului evreu de a avea propriul stat.

Întrebat, într-un interviu acordat publicației americane The Atlantic, dacă "poporul evreu are dreptul la un stat-națiune cel puțin într-o parte a pământului său strămoșesc”, Mohammed bin Salman, influentul prinț moștenitor al Arabiei Saudite, a răspuns: "Cred ca palestinienii și israelienii au dreptul la propriul lor pământ”.

Din 2002, Riadul susține ”soluția celor două state” pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, dar Salman e primul oficial de rang înalt care recunoaște în mod explicit dreptul Israelului asupra unui teritoriu din regiune, scrie Deutsche Welle.

Prințul în vârstă de 32 de ani, văzut ca liderul de facto al Arabiei Saudite și considerat un reformator, a adăugat că e nevoie de un acord de pace între israelieni și palestinieni pentru a asigura ”stabilitatea fiecăruia”. 

În prezent, Arabia Saudită nu recunoaște în mod oficial Israelul și spune că normalizarea relațiilor presupune retragerea din teritoriile palestiniene confiscate în urma războiului arabo-israelian din 1967. 

Declarația prințului saudit este ultimul semn al apropierii diplomatice dintre Riad și Tel Aviv din ultima perioadă, apropiere determinată de poziționarea față de dușmanul comun din regiune - Iranul șiit. 

În martie anul trecut, Arabia Saudită și-a deschis pentru prima dată spațiul aerian pentru zboruri comerciale înspre și dinspre Israel. În noiembrie, un membru al Cabinetului israelian a confirmat existența unor canale de comunicare, recunoscând că are contacte secrete la Riad. 

În interviul pentru The Atlantic, bin Salman a explicat că nu are ”nicio obiecție religioasă” ca israelienii și palestinienii să trăiască împreună, pe baza unui acord permanent. Dar orice acord trebuie să includă protejarea principalului lăcaș sfânt musulman din Ierusalim, moscheea Al-Aqsa.

Mohammed bin Salman s-a angajat în realizarea unor reforme profunde - lupta împotriva corupției, drepturile femeilor, energia regenerabilă - în vederea atragerii investitorilor occidentali și reducerii dependenței de petrol.