Ministerul afacerilor externe al Kosovo a trimis o scrisoare țărilor membre UE prin care le cere să adopte măsuri împotriva Serbiei și să ceară ca Bruxelles-ului să colaboreze la rezolvarea pașnică a tensiunilor declanșate în partea de nord a țării.

Documentul, relatează site-ul de știri Dukagjini, preluat de IlSole24Ore, cere comunității internaționale să comvingă Serbia să revină la dialog și enumeră cele mai recente incidente din zona de nord în ordine cronologică.

''În cel mai fericit caz, Serbia încearcă în mod deliberat să destabilizeze Kosovo pentru a împiedica avansarea dialogului, mai ales în contextul noului plan propus de UE (sprijinit de Franța și Germania) de normalizare a relațiilor'', detaliază scrisoarea, potrivit Dukagjini și Kosovo Online.

Apelul către Bruxelles sosește în același timp cu poziția Moscovei în favoarea Serbiei. Kremlinul a declarat că sprijină Belgradul ''în demersurile sale privind Kosovo'', respingând zvonurile referitoare la o ''influență distructivă'' a Rusiei asupra autorităților sârbe. 

Scrisoarea: Sârbii se comportă ca în anii '90

Documentul susține că escaladarea atacurilor ar aminti de un modus operandi pe care autoritățile sârbe l-au folosit în anii 1990 pentru a declanșa conflicte armate. Scrisoarea ar rezuma și disputele care au avut loc începând cu 10 decembrie, de la construirea de baricade de către comunitatea sârbă din Mitrovica, un oraș din nordul Kosovo, până la atacurile asupra jurnaliștilor din partea presei kosovare.

''Condamnăm ferm atacurile extremiștilor în nordul Kosovo.împotriva jurnaliștilor. În ultimele trei săptămâni, jurnaliștii au fost atacați în mod repetat de grupuri criminale care încearcă să destabilizaze Kosovo'', a declarat viceprim-ministrul kosovar și ministrul de externe Donika Gervalla-Schwarz prin intermediul rețelelor de socializare.

''Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri urgente vizavi de Belgrad și să protejeze mass-media liberă. Această poveste trebuie să se termine. Acum'', a adăugat ministrul. 

Kosovo închide granița cu Serbia

Între timp, tensiunile continuă să rămână mari. Kosovo și-a închis miercuri principalul punct de trecere a frontierei cu Serbia, lângă orașul Podujevo, după ce militanții sârbi au blocat accesul din partea sârbă a graniței. Presa din Belgrad a relatat că mai multe camioane blocau drumul care ducea la trecerea din apropierea satului sârbesc Merdare. Alte două puncte de frontieră dintre Kosovo și Serbia sunt blocate de aproape trei săptămâni. Militanții sârbi au ridicat baricade de-a lungul drumurilor care duceau la punctele de trecere Brnjak și Jarinje din nordul Kosovo. Alte drumuri au fost blocate în zone din nordul Kosovo.

Militanții protestează împotriva arestării unui sârb, un fost polițist kosovar, care, potrivit autorităților de la Pristina, a condus atacuri împotriva oficialilor comisiei electorale. Un tribunal din Pristina a decis miercuri plasarea bărbatului în arest la domiciliu, așa cum relatează portalul kosovar Koha.net. Militanții sunt sprijiniți și conduși parțial de guvernul de la Belgrad. Kosovo, locuit acum în mare parte de albanezi, aparținea Serbiei, dar este independent din 2008. Serbia nu a recunoscut niciodată independența statului secesionist și își revendică teritoriul.

Sursa: RADOR