Pro-europenii câștigă alegerile din Muntenegru
Mișcarea pro-europeană Europa Acum (PSE), înființată cu doar un an în urmă, a fost partidul cel mai votat și ar fi câștigat alegerile generale din Muntenegru duminică, obținând 25,5% din voturi, după numărarea a 70% din voturi, scrie El Periodico.
Organizația de sondaj Centrul de Supervizare și Investigații (CEMI) afirmă că, în urma acestui rezultat, PES ar avea 23 din cele 81 de locuri în Parlament, urmat de coaliția de opoziție Împreună condusă de Partidul Democrat Socialist (DSP), care a guvernat fără întrerupere din 1991 până în 2020 și care acum ar obține 23,5% din voturi și 21 de deputați.
Pe locul trei s-a clasat Pentru viitorul Muntenegrului, propunerea electorală a partidului pro-rus și pro-sârb Frontul Democrat cu 15,1%, în timp ce coaliția Acțiune Unită pentru Reformă (URA)/Democrații din Muntenegru a obținut 12,3% din totalul voturilor.Cele peste 1.200 de secții de votare din Muntenegru s-au închis duminică, la ora 18:00 GMT, după treisprezece ore de vot la alegerile parlamentare anticipate care ar trebui să pună capăt celor trei ani de instabilitate politică din țară. Participarea înregistrată a fost de 56,4%, cu mult sub cea înregistrată la alegerile legislative din 2020 (74,9%) și 2016 (71,6%), și la prezidențiale din martie trecut (60%), conform CEMI, observatorul electoral.
Astfel, fel, acestea au fost alegerile parlamentare cu cea mai scăzută participare la vot din istoria multipartidismului din Muntenegru, din 1991. Aproximativ 540.000 de cetățeni au fost chemați la vot pentru a-i alege pe cei 81 de deputați ai Parlamentului Muntenegrului. Această mică țară balcanică este membră a NATO din 2017 și candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Alegătorii au avut de ales alege între cincisprezece partide și coaliții.Campania s-a concentrat pe promisiuni de creștere a salariilor și a pensiilor, bunăstare, cumpărarea subvenționată de case și proiecte majore de infrastructură, fără a detalia sursele de finanțare.
Având în vedere că aproape trei sferturi din electorat susțin cererea Muntenegrului de a adera la UE cu 27 de națiuni, partidele majore le-au promis alegătorilor să atingă acest obiectiv și, de asemenea, să susțină o economie dependentă de turism, care a suferit una dintre cele mai grave recesiuni din Europa în timpul pandemiei.
Europa Acum a exclus un pact cu Împreună, dar nu este clară nici afinitatea pe care ar putea-o avea cu celelalte formațiuni în vederea formării unui guvern.
Istoricul Milo Djukanovic din DPS a condus Muntenegru din 1991 până la înfrângerea sa în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2 aprilie. După această înfrângere a părăsit prima linie politică.
Aceste alegeri continuă schimbarea care a început în 2020, când DPS-ul lui Djukanovic a pierdut puterea pentru prima dată din 1991, pe fondul acuzațiilor de corupție și legături cu crima organizată. Dar țara este încă în plină tranziție: coaliția care a preluat puterea în urmă cu trei ani a ajuns să se prăbușească și, două guverne mai târziu, Muntenegru este condus de un executiv în funcție care s-a văzut nevoit să convoace alegeri anticipate.
sursa: RADOR
Comentarii