Gruparea Statul Islamic se confruntă cu o creștere a dezertărilor, mai ales în rândurile jihadiștilor occidentali, relatează AFP, citat de Agerpres. Iar cum sunt învinși în Siria și Irak, ar putea să pregătească noi atacuri în Occident.

Statul Islamic împiedică tot mai greu miile de voluntari străini, care s-au alăturat grupării din 2014 până în prezent, să părăsească teritoriile autoproclamatului califat pentru a se întoarce în țările lor.

Asta, mai ales că SI este este supus unor bombardamente neîncetate efectuate de către zeci de bombardiere în Siria și Irak, unde chiar bate în retragere.

Motivațiile celor care părăsesc gruparea sunt multe, principalele fiind teama de raidurile aeriene, decepția în raport cu ceea ce își imaginaseră ei, corupția în rândul liderilor locali, atrocitățile comise față de alți musulmani sunniți sau pur și simplu plictiseala, se afirmă într-un studiu, scrie Agerpres.

Totuși, cei care se întorc în țările lor de origine, nu liniștesc deloc serviciile de combatere a terorismului, ba chiar le ridică mai multe probleme.

"Ei simt că a sosit faza finală, mulți încep să ne trimită mesaje pentru a afla cum să se întoarcă. Nu se mai pune problema expansiunii gloriosului califat și știm că unii mor încercând să fugă. Printre altele, dat fiind că serviciile de securitate ale Stat Islamic sunt foarte suspicioase, ne neliniștește când este recuperat vreunul: cum să știi dacă este sincer sau în misiune?", a declarat pentru AFP coordonatorul național al serviciilor de informații din Franța, Didier Le Bret, citat de Agerpres.

La jumătatea lunii mai, 244 de persoane s-au întors în Franța din zona siriano-irakiană.

"Asistăm la mai multe intenții de revenire pe teritoriul nostru. Dar sunt împiedicate de politica Daesh, care, din moment ce ei doresc să părăsească Siria, îi consideră pe cei vizați drept trădători care trebuie executați imediat", potrivit directorului general al securității interne franceze, Patrick Calvar, citat de Agerpres.

Motivele dezertării

Motivele pentru care ei au fugit sunt la fel de complexe ca cele care i-au determinat să plece acolo. Din declarațiile lor reies patru reproșuri: SI caută mai mult să lupte împotriva altor musulmani decât împotriva guvernului Bashar al-Assad, SI comite atrocități împotriva musulmanilor, SI este corupt și nu urmează preceptele islamului, viața sub jugul SI este dură și decepționantă.

Aceste amănunte reies din interviurile luate dezertorilor SI și păstrate într-o bază de date pe care ICSR a înființat-o în ianuarie 2014, chiar înainte de proclamarea oficială a creării califatului, pentru a înțelege motivațiile celor care pleacă să lupte pentru Statul Islamic. Ea include în prezent 60 de nume.

Plecați uneori din impuls, convinși câteodată să meargă să se alăture unei utopii, unei societăți ideale guvernate de sharia, uneori în căutare de adrenalină, camaraderie, a unui rol de cavaler alb, ucenicii jihadiști se confruntă deseori - potrivit relatărilor dezertorilor - cu o viață cotidiană marcată de violență, barbarie, frică, privațiuni, plictiseală, neînțelegeri, discriminări din cauza țării de origine, scrie Agerpres.

Așa că renunță.

Slăbiți în Siria și Irak, puternici în Occident

Dezertarea voluntarilor occidentali nu sunt singurele probleme cu care se confruntă Statul Islamic.

Gruparea jidahistă suferă tot mai multe înfrângeri în Siria și Irak, iar acest lucru care îi slăbește ar putea determina gruparea islamistă să își îndrepte atenția spre alte ținte internaționale și să pregătească noi atacuri în Occident sau Rusia.

Statul Islamic a fost slăbit militar de asalturile simultane - ale forțelor susținute de către coaliția antijihadistă condusă de Statele Unite în Irak și ale celor susținute de către Rusia în Siria - în zone asupra cărora chiar SI deține controlul. Însă aceste progrese nu sunt încă ireversibile, după cum a subliniat subsecretarul general al ONU pentru Afaceri Politice, americanul Jeffrey Feltman.

"Având în vedere recentele înfângeri militare pe care le-a suferit Statul Islamic ar putea să treacă la o nouă fază și să amplifice rolul filialelor sale, să încerce să transfere fonduri în afara actualelor zone de conflict și să sporească riscul complex, în mai multe valuri, al unor atacuri la nivel internațional", a confirmat Jeffrey Feltman.

Înfrângerile suferite de gruparea extremistă în Siria și Irak au condus și la o creștere marcantă a numărului luptătorilor străini care s-au întors în țările de origine, în Occident, Rusia și în alte părți, unde aceștia ar putea să fi primit ordin să orchestreze atacuri, a spus chiar oficialul ONU, apropo de întoarcerile în țările natale ale voluntarilor străini, alăturați Statului Islamic.