Procurori federali germani consideră că asasinarea unui bărbat georgian la Berlin, în vara anului trecut, a fost comandată de autoritățile ruse, relatează Deutsche Welle.

Guvernul german a avertizat că va lua măsuri, inclusiv sancțiuni.

Pe 23 august, 2019, un bărbat de origine rusă a împușcat mortal, în plină zi, un cecen de 40 de ani care deținea cetățenia georgiană. Suspectul a fost reținut în aceeași zi și se află în continuare în arest. 

După o anchetă care a durat câteva luni, Biroului Procurorului federal consideră că asasinatul din Kleiner Tiergarten a fost comandat de Guvernul rus. "Motivația din spatele ordinului e opoziția victimei față de statul rus, guvernele republicilor autonome Cecenia și Ingușetia, precum și față de Guvernul prorus din Georgia”, susțin procurorii. 

Aceștia spun că suspectul a primit ordinul înainte de 18 iulie, 2019, după care a zburat de la Moscova la Paris și apoi la Varșovia. Pentru a intra în Germania, bărbatul a folosit acte false.

Uciderea cetățeanului georgian a provocat un conflict diplomatic între Germania și Rusia, mai ales că Moscova nu a dorit să contribuie la clarificarea dosarului deschis de procurorii germani.

Guvernul german a expulzat în decembrie 2019 doi membri ai Ambasadei ruse de la Berlin. La rândul ei, Moscova a expulzat doi diplomați germani.

În prezența cancelarului german, Angela Merkel, președintele Vladimir Putin a declarat că georgianul era un ”criminal”.

Joi, ambasadorul rus în Germania, Serghei Neciaiev, a fost convocat la MAE german pentru a i se transmite încă o dată poziția Berlinului față de acest caz, a precizat ministrul german de externe, Heiko Maas.

E "esențial” ca acest caz să fie clarificat în justiție, a mai spus el.