Curtea Națională a Spaniei a emis vineri un mandat european de arestare pe numele premierului destituit al provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont.

Judecătorii spanioli au emis mandate similare și pentru patru foști miniștri din guvernul regional catalan, care se află împreună cu Puigdemont în Belgia. Foștii lor colegi de cabinet, cu excepția unuia singur eliberat pe o cauțiune de 50.000 de euro, au fost deja arestați preventiv în Spania.

Autoritățile din Belgia au confirmat primirea mandatelor de arestare și le vor analiza înainte de a le înmâna judecătorilor, a spus procurorul federal Eric Van der Sypt, potrivit Reuters.

Judecătoarea Carmen Lamela a decis arestarea lui Puigdemont și a celor patru foști miniștri după ce aceștia nu au dat curs citației de a se prezenta joi în fața instanței din Madrid, pentru a răspunde acuzațiilor legate de proclamarea independenței Cataloniei, scrie Agerpres.

Înaintea emiterii mandatelor de arestare, Comisia Europeană a apreciat că procesul separatiștilor catalani este exclusiv o problemă a justiției. O purtătoare de cuvânt a Comisiei, citată de AFP, a declarat că „acesta este un dosar destinat în întregime autorităților judiciare, a căror independență o respectăm pe deplin”.