Forțele ruse se pregătesc pentru o iarnă în care, potrivit lui Rod Thornton, profesor la King's College University din Londra, este dificil să faci progrese pe frontul de luptă.

Cine câștigă războiul din Ucraina? Va servi sosirea tancurilor americane Abrams la înclinarea balanței în partea ucraineană? Conflictul dezlănțuit de Rusia în urmă cu un an și jumătate când a invadat estul țării vecine nu dă semne de încheiere. Într-un interviu realizat de jurnalistul Goyo G. Maestro pentru La Razon, profesorul britanic explică:

Reporter: Contraofensiva ucraineană eșuează și de ce sau de ce nu?

Rod Thornton: Ofensiva ucraineană nu "eșuează", pur și simplu nu are succesul la care mulți se așteptau. Ofensiva eșuează în principal pentru că apărarea rusă a fost mai bună decât anticipaseră mulți. La începutul anului se prevedea că moralul trupelor rusești se va prăbuși complet, dar nu a fost cazul. Acesta era modul în care ucrainenii urmau să "câștige": fiind rușii "săraci" și nu ucrainenii "buni". Încă câteva tancuri sau rachete occidentale nu vor înclina niciodată balanța în favoarea Ucrainei.

Reporter: Câte tancuri sau alte arme ar trebui să trimită Occidentul în Ucraina pentru ca echilibrul de putere să se schimbe?

Rod Thornton: Problema nu o reprezintă mai multe tancuri sau arme. Ceea ce face diferența pe câmpurile de luptă este pregătirea bună și integrarea tuturor elementelor care alcătuiesc un bun război de manevră cu arme combinate (blindate, infanterie, artilerie). Nu este suficient să livrezi câteva arme pentru ca toate acestea să funcționeze. Este nevoie de timp și antrenament.

Reporter: Va exista un progres în război în timpul iernii?

Rod Thornton: Nu va exista niciun progres în timpul iernii decât dacă moralul militar rusesc nu se prăbușește sau nu există o schimbare de regim la Moscova. Ambele lucruri par improbabile. Trupele ruse sunt acum în defensivă și sunt în mod tradițional bune la apărare, mai degrabă decât la atac.

Reporter: Credeți că ajutorul militar acordat Ucrainei este în pericol dacă republicanii [în Statele Unite - n.tr.] vor câștiga în 2024?

Rod Thornton: Da, orice ajutor acordat Ucrainei este în pericol dacă republicanii ajung la putere. Chiar și democrații și-ar putea pierde interesul de a sprijini Ucraina anul viitor. Trebuie să ne amintim că majoritatea americanilor (în sondajele de opinie) spun că nu cred că Statele Unite ar trebui să sprijine Ucraina.

sursa: Rador Radio România