Iranul a cerut "câteva ajustări" la propunerea de acord prezentată de Uniunea Europeană participanților la negocierile privind dosarul nuclear iranian, a afirmat marți șeful diplomației europene, Josep Borrell, potrivit Le Figaro.

Într-un interviu pentru televiziunea națională spaniolă, Josep Borrell a confirmat că "cea mai mare parte" a participanților a acceptat cererile iraniene, al căror conținut nu a dorit să-l dezvăluie, și "lipsește doar răspunsul Statelor Unite".  

Negocierile privind programul nuclear iranian au scopul de a salva acordul internațional încheiat în 2015 cu regimul de la Teheran de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (China, Statele Unite, Franța, Regatul Unit și Rusia) plus Germania, din care Washingtonul s-a retras în 2018, sub președinția lui Donald Trump. Obiectivul acestui acord era de a limita și controla programul nuclear iranian pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu arma atomică, în schimbul ușurării sancțiunilor internaționale care afectează țara. 

UE, care asigură coordonarea negocierilor de la Viena pe acest dosar, a arătat pe 8 august că a prezentat participanților "un text final" și că acesta "nu va fi renegociat", cerând tuturor părților să-l accepte. "Iranul a răspuns spunând 'da, dar', că vrea adică unele ajustări suplimentare", a afirmat Josep Borrell în interviu. Luni, într-o conferință de presă la Santander (nordul Spaniei), el a declarat că răspunsul iranian i s-a părut "rezonabil" și că l-a transmis celorlalte șase țări implicate. "Așteptăm răspunsul" acestor țări, a continuat el. "Cea mai mare parte dintre ele este de acord, dar lipsește răspunsul Statelor Unite (...) și sperăm că vom primi un răspuns în cursul acestei săptămâni". 

Reacționând la afirmațiile guvernului iranian care acuză Statele Unite că tărăgănează lucrurile, Departamentul de stat american a explicat luni că mai sunt "chestiuni în suspans", făcând referire la "ajustările" cerute de Teheran drept condiție a acordului său. "Suntem încurajați de faptul că Iranul pare să fi renunțat la unele din cererile sale inacceptabile, precum anularea desemnării Gardienilor Revoluției" drept organizație teroristă, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, care a subliniat că "suntem mai aproape de un acord decât acum două săptămâni".

Sursa: RADOR