Deputații ucraineni din partidul "Solidaritatea Europeană" al fostului președinte Petro Poroșenko au înregistrat în Rada Supremă de la Kiev un proiect de lege vizând interzicerea activității Bisericii Ortodoxe Ruse pe teritoriul Ucrainei.

Parlamentara Irina Friz a explicat că documentul prevede interzicerea completă a organizațiilor religioase, precum și a instituțiilor care fac parte din Biserica Ortodoxă Rusă sau recunosc subordonarea în chestiuni canonice, organizaționale și de altă natură, relatează RBC.

"Scopul proiectului de lege este de a preveni amenințările la adresa securității naționale a Ucrainei și de a asigura ordinea, pentru că, de prea mult timp, Biserica Ortodoxă Rusă desfășoară activități anti-ucrainene și de sabotaj și susține toate acțiunile regimului criminal rus" - a remarcat deputata.

Potrivit Irinei Friz, activitățile organizațiilor religioase ar trebui să se desfășoare ținând cont de Tomosul patriarhal și sinodal.

Marți dimineață, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) și Poliția Națională din Ucraina au descins la mai multe biserici și mănăstiri subordonate Patriarhiei Moscovei, în cadrul unor "operațiuni menite să contracareze activitățile subversive ale serviciilor speciale ruse".

Miercuri, SBU a transmis că, în timpul perchezițiilor, autoritățile au găsit cărți pro-ruse, milioane de hrivne în numerar și cetățeni ruși "dubioși". Potrivit SBU, au fost efectuate percheziții la biserica Sfânta Adormire din cadrul complexului monahal Lavra Pecerska din Kiev, la mănăstirea Sfânta Treime din Koreț și la sediul parohiei Sarni-Polesia din regiunea Rivne.

Oamenii legii au verificat peste 350 de clădiri bisericești și 850 de persoane. Peste 50 de persoane au fost supuse unor interviuri aprofundate din domeniul contrainformațiilor, inclusiv cu ajutorul detectorului de minciuni.

Printre aceștia se aflau nu numai ucraineni, ci și străini, inclusiv ruși, care erau pe teritoriul bisericilor percheziționate. Unii dintre cetățenii ruși au prezentat pașapoarte și legitimații militare din perioada URSS, în timp ce alții nu aveau documente originale, ci doar copii sau pașapoarte ucrainene false ori deteriorate. La Lavra Pecerska din Kiev a fost găsit un ucrainean de 32 de ani, probabil implicat în activitățile ilegale ale agenției de presă pro-ruse Antvan.

"Totodată, acesta este mandatar al proprietarului companiei ruse ANTVAN GROUP, cetățeanul rus Orlov A.V., care deținea o serie de terenuri și unități de alimentație publică în Ucraina. Proprietățile respective se află deja sub sechestru, în cadrul unei anchete penale" - a explicat SBU.

Oamenii legii care au efectuat perchezițiile au ridicat din biserici literatură pro-rusă folosită în predarea la seminarii și școli parohiale, inclusiv pentru propaganda "lumii ruse", peste două milioane de hrivne (52.000 EUR, n.r.), peste 100.000 de dolari și câteva mii de ruble rusești, sume confiscate în numerar. 

Sursa: RADOR