18 jurnaliști turci sunt trimiși în judecată pentru că au publicat fotografia unui procuror luat ostatic de o grupare extremistă. Acuzația formulată de procurorii turci este de propagandă în favoarea unei grupări teroriste.

Fotografia cu pricina îl arată pe unul dintre răpitori, parte a grupării extremiste de stânga Frontul Revoluționar al Partidului pentru Eliberare (DHKP-C), ținând un pistol la capul procurorului răpit. În primăvara acestui an, răpirea lui Mehmet Selim Kiraz a ținut capul de afiș al știrilor. Procurorul ancheta moartea unui băiat din parcul Gezi, lovit la cap de un cartuș de gaze lacrimogene tras de poliția turcă fără a respecta normele prevăzute de legea turcă. În operațiunea de eliberare a procurorului din captivitate, acesta și-a pierdut viața.

Pentru publicarea acestei fotografii, 18 jurnaliști din Turcia trebuie să se justifice în fața unui tribunal. Procurorii din Istanbul îi acuză de propagandă în favoarea unei organizații teroriste. Printre jurnaliștii trimiși în judecată se numără și Can Dundar, redactorul-șef al ziarului de opoziție Cumhuriyet. Dundar mai are un proces pe rol, e vorba despre cel în care este acuzat de jignirea actualului președinte Recep Tayyip Erdogan prin publicarea unor interceptări telefonice în care se vorbea despre acte de corupție.

Dundar a declarat în urma acuzării sale că ziarul pe care îl conduce respinge orice formă de terorism și că nu se poate face vinovat de susținerea unei organizații extremiste. El a amintit, citat de Spiegel, că foarte multe instituții de presă au pulicat, la acea vreme, fotografii sau înregistrări video cu execuțiile organizației teroriste Statul Islamic. Atunci nu s-a pus problema vreunei acuzații.

În clasamentul Reporteri Fără Frontiere al libertății presei, Turcia ocupă locul al 149-lea. Țara care, măcar teoretic, are statut de candidat la aderarea la UE joacă în grupă cu Rusia, R.D. Congo și Columbia la capitolul libertate de exprimare și a presei.