Premierul britanic le-a prezentat joi celorlalți lideri europeni ideile sale privind statutul cetățenilor europeni și a celor britanici după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Dar negocierile abia au început.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri că propunerile avansate de premierul britanic Theresa May privind drepturile expatriaților europeni din Regatul Unit după Brexit sunt un „prim pas”, dar încă „insuficient”, relatează AFP și DPA.

„Este un prim pas, dar acest pas nu este suficient”, a spus Juncker la Bruxelles, unde are loc summitul european, scrie Agerpres.

Întrebat dacă are o idee clară despre acordul pe care Marea Britanie va căuta să îl negocieze, Juncker a răspuns laconic: „Nu”.

Printre cei mai critici lideri europeni, premierul belgian Charles Michel a calificat planul britanic ca fiind „foarte vag”.

Premierul britanic Theresa May a reafirmat vineri dimineață că propunerea sa este „echitabilă și foarte serioasă”.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a atras atenția că summitul de la Bruxelles nu va fi un „forum” pentru negocierile privind Brexit-ul, deoarece există un cadru oficial care include echipele celor doi negociatori-șefi: Michel Barnier, din partea UE, și David Davis, din partea Regatului Unit.

Prin urmare, intervenția de joi seară a premierului Theresa May în fața partenerilor săi s-a limitat la o declarație, lăsându-i pe Cei 27 în așteptarea publicării unui document detaliat, anunțat pentru luni.

„Este o primă propunere bună, pe care o apreciez, însă este clar că avem mult de muncă. Mulți dintre cetățenii noștri nu sunt acoperiți de propunerea doamnei May, iar aceasta va face parte din negocieri”, a comentat cancelarul austriac Christian Kern.

Dezvăluind primele detalii ale planului său pentru Brexit, Theresa May a abordat chestiunea statutului cetățenilor europeni și britanici după retragerea Marii Britanii.

Ea a promis că nimeni nu va fi expulzat după oficializarea divorțului de UE și că Londra va oferi posibilități pentru ca cetățenii europeni să își regularizeze statutul pentru a putea rămâne în Marea Britanie.

Imediat după intervenția de joi seară a premierului May, cancelarul german Angela Merkel a spus că este un „bun început”. „Dar, bineînțeles, rămân multe, multe alte chestiuni” de rezolvat, a atras atenția Merkel.