Un grup de circa 20 de persoane neidentificate a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă ambasada Federației Ruse la Kiev, aruncând pe teritoriul ambasadei cu fumigene și petarde, relatează agențiile de presă Unian și TASS, citate de Agepres.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut sâmbătă dimineață că a observat ”tentative de manipulare” a opiniei publice în timpul campaniei pentru alegerile legislative programate pentru duminică. Declarația liderului rus vine după ce mai mulți suspecți ucraineni au atacat cu petarde ambasada Rusiei de la Kiev, transmite Reuters.

+++

"În jurul orelor unu, un grup de persoane neidentificate au aruncat pe teritoriul ambasadei o fumigenă și petarde. Aceasta au fost lansate chiar în direcția clădirii ambasadei", a declarat pentru agenția depresă TASS un reprezentant al ambasadei.

Acest atac are loc în condițiile în care Federația Rusă va organiza duminică alegeri legislative, deschizând secții de vot inclusiv în peninsula Crimeea și în mai multe orașe din Ucraina, una chiar în sediul ambasadei ruse la Kiev.

”În ceea ce privește ambasada rusă, știm că acesta este un act de huliganism. Însă este inadmisibil, pentru că capitala ucraineană ar trebui să stabilească un model diferit de cultură. Cred că este un incident minor, care nu are nevoie de comentarii”, a declarat premierul ucrainean Volodîmîr Hroisman.

Ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a atenționat că Ucraina și-ar putea rechema delegația de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), în cazul în care vor fi recunoscute alegerile din Crimeea.

În plus, purtătorul de cuvânt al diplomației americane, John Kirby, a anunțat sâmbătă că "SUA nu recunosc legitimitatea și nu vor recunoaște rezultatele alegerilor pentru Duma de Stat, organizate în 18 septembrie în Crimeea, aflată sub ocupație rusă".

Aproape 110 milioane de alegători sunt chemați la urne în cadrul alegerilor legislative de duminică, pentru a reînnoi componența Dumei de Stat, dominată astăzi de partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită. Mai mult de 6.500 de candidați din 14 partide sunt în competiție, însă puține schimbări sunt așteptate de la aceste alegeri, în urma cărora partidul Kremlinului își va întări după toate probabilitățile controlul asupra parlamentului, scrie Agerpres.