Protestatarii anti-guvernamentali din Bulgaria au cerut demisia imediată a premierului Boiko Borisov, acuzat de legături cu oligarhii și protejarea corupților.

După mai bine de o lună de proteste împotriva guvernului de la Sofia, protestatarii bulgari l-au somat miercuri pe premierul Boiko Borisov să demisioneze imediat, relatează Agerpres, citând agenția de presă dpa.

Ei au amenințat că în caz contrar vor bloca sesiunea extraordinară de joi a parlamentului și vor forța demiterea executivului, informează presa locală și mesaje ale activiștilor pe Facebook și pe diferite forumuri online.

În cursul dimineții, manifestanții au ocupat din nou cu corturi, bănci, pubele și ghivece de flori trei noduri rutiere importante din capitala Bulgariei, inclusiv o intersecție din apropierea universității. Mijloacele de transport în comun au fost obligate să devieze de la unele din traseele obișnuite.

Coloane de vehicule au blocat de asemenea traficul la est de Sofia, pe autostrada Belgrad - Istanbul.

Protestele, susținute de opoziția socialistă și de președintele Rumen Radev, continuă în Bulgaria din 9 iulie, principala revendicare fiind demisia guvernului condus de Borisov și a procurorului general Ivan Gheșev. Demonstranții mai cer și alegeri anticipate; în mod normal, următorul scrutin este prevăzut în martie 2021.

Coaliția naționalist-conservatoare de guvernământ, aflată la putere din 2017, a susținut că nu va ceda presiunii străzii, dar pe un forum de partid și pe Facebook, Borisov a lăsat totuși să se înțeleagă că ar putea demisiona.