Femeile sunt în fruntea protestelor din Iran declanșate de moartea unei femei - Mahsa Amini - aflată în custodia poliției, după ce a fost reținută pentru încălcarea legilor privind hijab-ul.

Oamenii au aplaudat când femeile și-au ars marți hijaburile în Sari, în timp ce tulburările au continuat pentru a cincea noapte și s-au extins în mai multe orașe iraniene, relatează BBC Online.

Activiștii au spus că doi protestatari bărbați au fost împușcați de forțele de securitate în Urmia și Piranshahr, în nord-vest.

Se pare că un colaborator al poliției a fost ucis în Shiraz, în sud.

Cel puțin șase persoane ar fi fost ucise de la izbucnirea protestelor față de legile privind purtarea hijabului și ale poliției moravurilor.

Mahma Amini, o tânără kurdă (22 de ani) din orașul Saqez, din nord-vest, a murit vinerea trecută la spital, după ce a stat trei zile în comă.

Ea se afla cu fratele ei la Teheran când a fost arestată de poliția moravurilor, care a acuzat-o că a încălcat legea care impune femeilor să-și acopere părul cu un hijab, iar brațele și picioarele cu haine largi. Ea a intrat în comă la scurt timp după ce s-a prăbușit într-un centru de detenție.

Potrivit unor relatări, poliția a lovit-o pe Amini cu o bâtă în cap, iar aceasta s-a lovit în cădere cu capul de unul dintre vehiculele de poliție, a declarat Înaltul Comisar interimar al ONU pentru drepturile omului, Nada al-Nashif.

Poliția a negat că tânăra a fost maltratată și a spus că a suferit "o insuficiență cardiacă bruscă". Dar familia ei a spus că era perfect sănătoasă.

"Moartea tragică a Mahsei Amini și acuzațiile de tortură și rele tratamente trebuie investigate prompt, imparțial și eficient de o autoritate competentă independentă, care să asigure dreptul familiei ei la justiție și adevăr”, a spus Nashif.

Ea a precizat că ONU a primit "numeroase videoclipuri - care au fost verificate - cu tratamentele violente aplicate femeilor” în ultimele luni, după ce poliția moravurilor și-a extins patrulele stradale pentru a veghea la purtarea conform legii a vălului islamic. 

"Autoritățile trebuie să înceteze să vizeze, să hărțuiască și să rețină femeile care nu respectă regulile hijabului”, a adăugat ea, cerând abrogarea acestora.

Un consilier al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a făcut luni o vizită la familia lui Amini și le-a spus că "toate instituțiile vor lua măsuri pentru a apăra drepturile care i-au fost încălcate” tinerei, a informat presa de stat.

Deputatul Jalal Rashidi Koochi a criticat în mod public poliția moravurilor, declarând că înființarea acesteia rța a fost o "greșeală”, deoarece a produs doar "pierderi și daune” Iranului.

Nashif și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la "folosirea inutilă sau disproporționată a forței" împotriva miilor de oameni care au luat parte la protestele declanșate de moartea lui Mahsa Amini.

Hengaw, o organizație cu sediul în Norvegia care monitorizează drepturile omului în zonele predominant kurde din Iran, a declarat că un băiat de 16 ani și un bărbat de 23 de ani au fost uciși când forțele de securitate au deschis focul asupra protestatarilor marți seara în Piranshahr și Urmia, din provincia Azerbaidjanul de Vest.

Organizația a mai raportat că trei protestatari bărbați au fost împușcați și uciși luni de forțele de securitate în provincia vecină Kurdistan - unul în Saqez, orașul natal al tinerei Amini, și alți doi în orașele Divandarreh și Dehgolan. Anterior fusese raportat decesul unui al doilea bărbat în Divandarreh, dar rudele au spus că acesta se află într-o stare critică la spital.

Agenția de presă Irna a scris că un colaborator al poliției a murit marți din cauza rănilor pe care le-a suferit în confruntările violente cu protestatarii, în orașul sudic Shiraz.

Irna a mai scris că proteste au avut loc, în noaptea de marți spre miercuri, în 15 orașe, inclusiv Teheran, Mashhad în nord-est, Rasht în nord și orașele Kerman și Isfahan, din centrul țării. Poliția a folosit gaze lacrimogene și a făcut arestări pentru a dispersa mulțimile care au blocat străzile, au aruncat cu pietre și au incendiat vehiculele poliției.

În Teheran, videoclipuri postate online arătă cum femeile își scot vălul și strigă "moarte dictatorului" – o sintagmă care se referă la  ayatollahul Ali Khamenei.

O femeie care a participat luni la un protest în Rasht a trimis BBC Persia fotografii cu ceea ce ea a spus că ar fi vânătăi pe care le-a suferit în urma bătăilor aplicate de polițiști cu bastoane și furtunuri.

"[Poliția] a continuat să tragă gaze lacrimogene. Ne ardeau ochii”, a spus ea. "Fugam, [dar] m-au încolțit și m-au bătut. M-au făcut prostituată și mi-au spus că sunt în stradă ca să-mi vând corpul". 

O altă femeie care a protestat în Isfahan i-a spus lui Ali Hamedani de la BBC: "În timp ce fluturam basmaua în aer, m-am simțit atât de emoționată că sunt înconjurată și protejată de alți bărbați. Este grozav să văd această unitate. Sper că lumea ne susține".

Guvernatorul Teheranului, Mohsen Mansouri, a scris marți pe Twitter că protestele au fost "organizate cu scopul clar de a crea tulburări”, în timp ce televiziunea de stat a susținut că moartea lui Mahsa Amini a fost folosită drept "scuză" de separatiștii kurzi și de criticii regimului.

Dar nu e prima dată când femeile din Iran protestează față de vălul islamic. Ele și-au creat și o organizație, cerând ca hijabul să nu mai fie obligatoriu.

Proteste de amploare au fost și în 2018, după ce o femeie a fost pălmuită de o membră a poliției moravurilor din Teheran, pentru că nu purta cum trebuie hijabul.