Autoritățile din Uzbekistan au anunțat luni că 18 oameni au fost uciși în timpul protestelor din provincia Karakalpakstan, soldate și cu sute de răniți și 516 arestări, transmite Reuters.

Manifestațiile au izbucnit săptămâna trecută, ca reacție la planurile de restrângere a autonomiei provinciei, notează Agerpres.

Forțele de securitate care au intervenit pentru dispersarea demonstrațiilor i-au eliberat între timp pe mulți din cei reținuți sâmbăta trecută, a anunțat biroul de presă al gărzii naționale.

Președintele uzbek Șavkat Mirzivoev a renunțat la intenția de a modifica articolele din Constituție referitoare la Karakalpakstan și a declarat starea de urgență timp de o lună în provincia din nord-vest, care are potrivit legii fundamentale dreptul la secesiune.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, pe fondul protestelor de stradă ample și al confruntărilor dintre forțele de ordine și protestatari în Republica Karakalpakstan (entitate administrativ-teritorială cu un statut special în cadrul Republicii Uzbekistan), autoritățile uzbece au instituit starea de urgență în perioada 3 iulie - 2 august 2022.

În acest context, MAE recomandă cetățenilor români ca în perioada menționată să evite orice deplasare în această entitate administrativ-teritorială și să urmărească evoluțiile înainte de a planifica orice deplasare în zonă.

De asemenea, MAE informează că în Republica Karakalpakstan accesul la rețeaua de internet, precum și la cea de telefonie mobilă, poate fi întrerupt, limitat sau blocat. Totodată, în contextul măsurilor speciale presupuse de starea de urgență, pot exista restricții ale serviciilor de transport public, limitări ale circulației rutiere și/sau închiderea unor străzi sau zone publice.

MAE recomandă cetățenilor români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, să contacteze Ambasada României în Republica Uzbekistan la numărul de telefon pentru urgențe consulare (+998) 93 399 99 06.