Demonstrații s-au semnalat în Beijing, Shanghai și în alte orașe importante, relatează The Wall Street Journal.

În urma politicii de toleranță-zero pe tema virusului Covid-19, protestele au izbucnit în cele mai importante orașe din China – o demonstrație neobișnuită de opoziție în această țară, unde costurile de ordin economic și social, provocate de închiderea unor instituții și de alte restricții drastice, sunt în creștere.

Potrivit declarațiilor unor martori oculari, în acest sfârșit de săptămână, asemenea demonstrații s-au semnalat în Beijing, Shanghai și în Nanjing, un oraș din estul țării. În circuitul virtual au apărut imagini filmate și fotografii, pe care însă The Wall Street Journal nu le-a putut verifica, dar din ele reiese că proteste similare au izbucnit și în alte orașe, inclusiv în Wuhan, un oraș considerat drept epicentrul pandemiei.

Protestele survin după o demonstrație înregistrată vineri, în Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, o regiune extrem de izolată, unde o serie de incendii i-au indignat pe localnicii care, de peste 100 de zile, se confruntă cu tot felul de interdicții. Localnicii au luat cu asalt mediile de socializare prin comentarii din care reiese că restricțiile pe tema virusului Covid au dus la întârzierea stingerii incendiilor care, potrivit oficialilor, ar fi dus la moartea a 10 oameni.

În China, unde înăbușirea opoziției s-a intensificat în ultimul deceniu, asemenea manifestări de indignare sunt rare. Aproape că nu s-a mai auzit de proteste pe aceeași temă, care să fi izbucnit în mai multe orașe din China, cu excepția celor cu caracter naționalist, precum protestele anti-japoneze. După protestele din Piața Tiananmen, din 1989, partidul de guvernământ a permis unele demonstrații locale, dar și-a făcut o prioritate din a împiedica niște proteste la scară națională.

O serie de videoclipuri apărute în mediile chineze de socializare, cu indicații din care reieșea că au fost filmate în provincia Wuhan. îi arătau pe localnici înlăturând barierele ridicate în timpul pandemiei, iar alți demonstranți strigau: "Ridicați restricțiile!”.

Duminică, potrivit cifrelor oficiale publicate, 720 de regiuni din Wuhan au fost declarate cu risc ridicat în privința virusului Covid. Administrația din Wuhan nu a răspuns unui mesaj e-mail prin care I se cerea să comenteze situația. Duminică seară, apelurile adresate birourilor guvernului au rămas fără răspuns.

În Urumqi și în Shanghai, poliția a arestat o serie de protestatari, dar autoritățile par în general să se abțină de la o confruntare violentă pe scară largă cu demonstranții.

Un localnic din Shanghai, care a participat la protestele de duminică, s-a declarat uimit de faptul că autoritățile nu au acționat mai agresiv după ce oamenii au început să ceară plecarea de la putere a Partidului Comunist.

"Probabil că poliția aștepta instrucțiuni de sus”, a spus el.

sursa: RADOR