Zeci de mii de persoane din Belarus au manifestat din nou duminică la Minsk pentru a denunța realegerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă de aproape o lună cu o mișcare de protest fără precedent, relatează Agerpres.

Purtând culorile alb și roșu ale opoziției, mulțimea de oameni s-a îndreptat din diferite zone ale capitalei Minsk spre centru, unde a fost desfășurat un puternic dispozitiv de securitate, cu blindate și trupe ale armatei în jurul mai multor clădiri importante.

Zeci de manifestanți au fost arestați pe marginea demonstrației opoziției, care contestă realegerea președintelui Aleksandr Lukașenko, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor omului Viasna. Potrivit ONG-ului, 37 de persoane au fost arestate în cursul acestei manifestații.

Protestul de duminică vine după ce mii de femei au participat sâmbătă la un nou marș în centrul capitalei Minsk și în alte orașe din Belarus împotriva violenței poliției în timpul manifestațiilor antiguvernamentale care au loc în această țară de aproape patru săptămâni.

Potrivit presei locale, la evenimentul de sâmbătă au participat circa 10.000 de persoane, care au mărșăluit pe Bulevardul Independenței din Minsk strigând sloganuri împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko și a forțelor de securitate pe care le acuză de reprimarea brutală a protestelor, mai ales în primele zile de după scrutinul prezidențial controversat din 9 august.

Ca și în alte dăți, participantele la marș purtau steaguri în culorile roșu și alb, simbolul opoziției belaruse, și mici buchete de flori pentru a evidenția caracterul pașnic al protestului. Câteva tinere aveau cu ele ursuleți de pluș Panda, în semn de solidaritate cu angajații companiei de software PandaDoc, arestați în ajun.

Cofondatorul companiei, Mikita Mikado, rezident în SUA, a denunțat persecutarea angajaților săi și și-a exprimat convingerea că se explică prin faptul că aceștia au sprijinit manifestațiile antiguvernamentale din Belarus.

Alte mitinguri au avut loc în Grodno și Gomel.

În prima parte a zilei de sâmbătă, la Minsk a avut loc și un miting al studenților, unde poliția a efectuat arestări. Potrivit forțelor de ordine, circa 30 de persoane au fost reținute sâmbătă la diverse mitinguri neautorizate care au avut loc la Minsk. Potrivit verificărilor EFE, agenții de poliție au reținut și câțiva jurnaliști care relatau despre evenimentele din această sâmbătă din oraș.

Manifestații fără precedent împotriva omului forte de la Minsk, președintele Aleksandr Lukașenko, au izbucnit în urma alegerilor de la 9 august al căror rezultat oficial este contestat de opoziție. Conform rezultatelor prezentate de autoritățile de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, care conduce țara de un sfert de secol, ar fi câștigat alegerile din 9 august cu peste 80% din voturi.