Furia față de prețurile ridicate, cozile la alimentare și lipsa medicamentelor vitale a declanșat cele mai mari proteste din Cuba din ultimele decenii.

Autoritățile de la Havana s-au confruntat duminică cu cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimele decenii. 

Poliția cubaneză a fost trimisă luni pe străzile din Havana și alte orașe mari, după protestele de duminică.

Autoritățile au blocat site-urile de socializare în încercarea de a cenzura informațiile despre demonstrații. De asemenea, internetul e întrerupt frecvent, notează Deutsche Welle.

"Am văzut cum campania împotriva Cubei s-a intensificat pe rețelele de socializare în ultimele săptămâni", a declarat președintele Miguel Diaz-Canel.

Cel puțin 100 de manifestanți, jurnaliști și activiști au fost arestați în urma protestelor de duminică, potrivit Cubalex, o asociație pentru drepturile omului, care activează în exil. 

Mii de cubanezi au protestat duminică pe străzile capitalei Havana și în alte orașe, acestea fiind cele mai mari demonstrații împotriva guvernului din ultimii 30 de ani.

Protestatarii au scandat ”Jos dictatura”, ”Vrem libertate” sau ”Nu ne este frică”.


Jurnalista cubaneză Monica Rivero Cabrera a declarat pentru DW că proteste au avut loc în toată țara.

"Am început să relatăm de la primul protest din vestul insulei ... Și apoi prin intermediul rețelelor sociale, s-a văzut că a existat cel puțin o demonstrație în fiecare provincie a țării”, a spus ea. 

Nu există un organizator oficial al demonstrațiilor antiguvernamentale.

Unul dintre cele mai importante proteste a avut loc în San Antonio de Los Banos, un oraș cu aproximativ 50.000 de locuitori, situat la sud-vest de Havana. Președintele Diaz-Canel s-a dus în oraș, dar a fost întâmpinat de protestatari furioși.

E greu de stabilit dacă protestele au continuat și luni, din cauza cenzurării rețelelor sociale. Unele postări de Twitter, care nu au putut fi confirmate, arată că luni ar fi avut loc demonstrații antiguvernamentale în Holguin, oraș din estul Cubei.

De ce protestează cubanezii?

Protestatarii sunt supărați din cauza cozilor lungi la alimente, din cauza lipsei medicamentelor și a creșterii prețurilor pe insulă.

"Problema este că guvernul nu are nicio monedă de schimb valutar pentru a importa alimente, medicamente sau combustibil, deci există o penurie a tuturor bunurilor de bază în magazine", a declarat pentru Deutsche Welle profesorul universitar american William LeoGrande.

"Există întreruperi ale curentului electric care amintesc cubanezilor de cele mai grave perioade din anii 1990 după prăbușirea Uniunii Sovietice. Și oamenii sunt frustrați din cauza  COVID-19", a adăugat LeoGrande. Cuba se confruntă în prezent cu un număr record de cazuri de coronavirus.

Restricțiile de călătorie din pandemie au devastat industria turistică, un sector important al economiei cubaneze. Recoltele slabe au afectat și exportul de zahărul, unul dintre principalele produse exportate de Cuba. 

Anul trecut, economia s-a contractat cu 11%.

”Oamenii sunt dornici de libertate economică, de libertate de exprimare”, spune jurnalistul Monica Rivero Cabrera.

Diaz-Canel și alți oficiali cubanezi au acuzat SUA de orchestrarea protestelor. Președintele cubanez a declarat luni că SUA duc o ”politică de sufocare economică pentru a provoca tulburări sociale în țară”.

În 1962, SUA au impus un embargou asupra Cubei.

Rogelio Polanco Fuentes, un oficial de rang înalt al Partidului Comunist, a declarat că demonstranțiile au fost finanțate de Statele Unite pentru a instiga la "instabilitate și haos". El a comparat protestele cu demonstrațiile din 2019 împotriva președintelui venezuelean Maduro, un aliat al autorităților cubaneze.

Reacții internaționale

Președintele american Joe Biden le-a solicitat autorităților cubaneze ''să-și asculte poporul și apelul său vibrant la libertate''.

Și șeful diplomației europene, Josep Borrell, a cerut guvernului să asculte ”nemulțumirile” protestatarilor. 

''Susținem dreptul popoarelor de a se exprima într-o manieră pașnică și le cerem autorităților să autorizeze aceste manifestații'', a declarat Borrell, după reuniunea de luni a Consiliului Afaceri Externe.

Președintele Braziliei Jair Bolsonaro și-a exprimat solidaritatea cu protestatarii, în timp ce Mexic și Rusia au avertizat că situația din Cuba ar putea fi folosită ca justificare pentru o o intervenție străină în afacerile interne.

Liderul din Venezuela Nicolas Maduro a asigurat regimul de la Havana de sprijinul său.