Presa străină acoperă deja protestele masive din România.

UPDATE "Zeci de mii" - transmite BBC

Zeci de mii de oameni au luat cu asalt străzile capitalei României, București, și ale altor orașe protestând față de proiectele guvernului de a elibera 3000 de deținuți.

În București protestarii au mers până în fața clădirii guvernului. Primul-ministru Sorin Grindeanu a motivat că măsurile sunt menite să reducă supra-aglomerarea din închisori, însă criticii lui susțin că sunt făcute să îi scape pe susținătorii condamnați pentru corupție. Planul dlui Grindeanu era ca măsurile să fie implementare prin ordonanță de urgență, care nu sunt dezbătute de Parlament și nu necesită promulgarea de către președintele Klaus Iohannis. 

Euronews: Românii demonstrează împotriva iertării deținuților

Mii de oameni au demonstrat în capitala României și în alte orașe împotriva proiectelor guvernului de a tăia din pedepsele condamnaților.

Euronews: Romanians march against prison pardons

 

The New York Times, ABC, US News.com preiau relatarea Associated Press (AP) despre protestele din România, titrând: 10.000 protestează împotriva planului guvernului român de a elibera deținuții. [AP a publicat informația foarte rapid, estimările s-au schimbat pe măsură ce mulțimea s-a revărsat pe străzi - n.r..]

Relatarea AP, preluată de presa internațională

Mii de oameni au mărșăluit în capitala României și în alte orașe protestând împotriva unui proiect de lege care ar elibera mii de deținuți și despre care criticii spun că ar anula lupta anti-corupție. 

În București, protestarii au scandat: "Vrem democrație, hoții, în pușcărie". Ei au aclamat când președintele Klaus Iohannis (care a criticat proiectul guvernului) și-a făcut apariția la protest.

Iohannis a spus: "O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația, vrea să slăbească statul de drept. […] Românii, pe bună dreptate, sunt indignați". Manifestanții au scandat: "PSD, ciuma roșie."

Protestarii sunt de diferite vârste, unii își purtau copiii pe umeri sau în brațe. Donald Simionoiu, art director, a spus că el crede că proiectul ascunde alte lucruri, cum ar fi faptul că de prevederile favorabile ar beneficia oameni ca Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat, care are o sentință de doi ani de închisoare cu suspendare, sau Dan Voiculescu, condamnat la zece ani închisoare, pentru spălare de bani.

Presa britanică

"Mii de persoane demonstrează împotriva iertării deținuților în România", titrează The Guardian. Criticii planului pretins a reduce supra-aglomerarea din închisori spun că îi va ajuta pe susținătorii guvernului acuzați de corupție - adaugă publicația citată.

Reuters: Thousands join anti-government protest in Romania over proposed law reform

Relatarea Reuters este preluată rapid de: Jerusalem Post: link articol

Presa germană


Nota red: Articolul se actualizează pe parcurs și cu alte linkuri