Îmbrăcate în alb, multe femei din Belarus au ieșit pe străzi purtând flori pentru a protesta față de violențele forțelor de ordine și față de arestarea a numeroși cetățeni nemulțumiți de rezultatul alegerilor prezidențiale de duminică.

În ultimele zile, femei cu copii, îmbrăcate în alb și cu flori în mână, au ieșit pe străzi pentru a cere poliției să pună capăt acțiunilor violente împotriva oamenilor nemulțumiți de modul în care s-au desfășurat prezidențiale de duminică. Mii de protestatari au fost arestați și cel puțin doi au murit. Potrivit cifrelor furnizate de Ministerul de interne, 700 de persoane au fost reținute în urma protestelor de miercuri, numărul total ajungând la 6.700, relatează BBC Online. Unii au fost eliberați joi dimineața. Rude ale celor reținuți s-au adunat în fața închisorii din nordul capitalei Minsk. 

Mai multe greve au izbucnit în companii deținute de stat, muncitorii fiind deranjați de violențele poliției la adresa protestatarilor.

La Minsk, dar și în alte orașe, sute de femei au format ”lanțuri de solidaritate”. Potrivit imaginilor video postate pe rețelele de socializare, la aceste proteste participă și Maria Kolesnikova, una dintre cele trei femei care au dat un impuls opoziției pentru a-și uni forțele împotriva ”ultimului dictator” din Europa. Celelalte două au părăsit țara. Veronika Țepkalo a fugit din Belarus în ziua votului, iar contracandidata lui Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, a fost reținută pentru scurt timp luni, înainte de a fugi în Lituania. Într-un mesaj video publicat ulterior, ea a precizat că a fost o ”decizie foarte grea”, luată pentru a-și proteja copiii.

Svetlana Tihanovskaia a fost casnică înainte de a intra în cursa electorală, gest făcut după ce soțul său a fost arestat. Ea a devenit astfel cel mai puternic adversar al președintelui din ultimii ani, reușind să atragă numeroși oameni la mitingurile sale electorale.

În replică, Lukașenko a susținut că o femeie nu poate conduce Belarus. "Constituția noastră nu este pentru femei. Societatea noastră nu este suficient de matură pentru a vota o femeie”, a declarat președintele.

Laureată cu Nobelul pentru literatură, Svetlana Alexievici a acuzat autoritățile că au declarat război propriului popor și i-a cerut lui Lukașenko - președinte din 1994 - să demisioneze.

Protestele continuă și joi, când muncitori din orașele Minsk, Grodno și Zhodina au intrat în grevă și au organizat marșuri.

În același timp, apar tot mai multe mărturii despre brutalitatea poliției, atât pe străzi, cât și în închisori, unde au ajuns și jurnaliști.