Guvernul Erdogan a înlocuit trei primari ai unor orașe cu majoritate kurdă cu oameni de închidere. Ar putea fi începutul unei acțiuni la scară largă pentru a scăpa de adversarii politici.

Ahmet Türk și-a petrecut cea mai mare parte a celor 77 de ani în politica turcă. A reprezentat în Parlament mai multe partide, a fost arestat de diferite regimuri și eliberat. A fost timp de doi ani primar în orașul său natal Mardin, sud-estul Turciei. Acuzat de terorism, a fost înlocuit cu un administrator în 2016 de către regimul Erdogan, relatează Spiegel Online.

Türk nu a renunțat. La alegerile locale din martie a candidat pentru partidul prokurd HDP și a câștigat. Al doilea mandat a fost și mai scurt decât primul. După 141 de zile, Guvernul Erdogan a decis luni să-l acuze de presupuse legături cu teroriștii. Aceștia soartă au avut-o și primarii din Diyarbakir și Van, alte două orașe din estul Turciei, unde kurzii sunt majoritari. 

"Este vorba de un puci politic. Ministerul de Interne nu lasă în urmă nicio fărâmă de democrație", a comentat HDP într-un comunicat. Alte partide de opoziție și-au exprimat solidaritatea cu primarii lăsați fără funcții. Ekrem Imamoglu, primarul ales recent al Istanbulului, a scris pe Twitter că incidentul e "inacceptabil". 

Și Imamoglu a fost ținta Guvernului de la Ankara. Alegerile din Istanbul au fost anulate și reluate, autoritățile invocând niște nereguli, dar Ekrem Imamoglu a câștigat și mai clar scrutinul.

Lupta președintelui Erdogan cu partidul prokurd HDP durează de ani buni. Mii de membri ai formațiunii sunt încă în închisoare, sub acuzația de complicitate cu teroriștii, inclusiv foștii șefi ai partidului Figen Yüksekdag și Selahattin Demirtas. Cu toate acestea, HDP a câștigat alegerile locale din martie în mai multe localități din sud-estul Turciei. 

La aceleași alegeri, partidul său, AKP, a pierdut în Istanbul și Ankara și unii observatori au sperat că Recep Erdogan va deveni mai moderat, dar acțiunile sale din sud-estul țării sugerează contrariul. 

Opoziția se teme că Erdogan ar putea proceda la fel și în cazul altor primari, inclusiv în cazul lui Imamoglu, chiar dacă riscurile ar fi prea mari.