Carles Puigdemont este singurul candidat la președinția catalană, dar se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcția de șef al executivului Cataloniei.

Un tribunal spaniol îl blochează pe politicianul pro-independență Carles Puigdemont să preia președinția Cataloniei, scrie Mediafax.

La 19 ianuarie, Puigdemont a declarat că noile tehnologii îi permit să guverneze regiunea catalană, chiar dacă se află în Belgia, dar Guvernul spaniol a transmis că un „fugar” nu poate conduce un parlament regional și a cerut Curții Constituționale să se pronunțe în această problemă.

Curtea Constituțională din Spania a decis că nu poate conduce parlamentul din regiune din străinătate. Acuzațiile împotriva lui Puigdemont sunt grave, acesta putând fi condamnat la 30 de ani de închisoare.

Puigdemont este acuzat de răzvrătire și rebeliune de către justiția spaniolă, fiind emis un mandat de arestare pe numele lui. La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenței regiunii față de Spania și constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendumul contestat de Madrid. Ulterior, Senatul Spaniei a suspendat autonomia Cataloniei și demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenței a a fost ilegală.

O nouă rundă de alegeri a fost organizată la finalul anului trecut, dar partidele pro-independență au dobândit majoritatea în Parlamentul Cataloniei, care va organiza în 30 ianuarie un vot de încredere privind desemnarea lui Puigdemont ca premier al regiunii.