Fostul premier catalan a declarat marți, la Bruxelles, că în condițiile acțiunilor în forță ale Guvernului spaniol a decis să ''încetinească'' procesul independenței Cataloniei și se va întoarce doar dacă va primi "garanții" privind un proces corect.

''Am fost nevoiți să ne adaptăm planul de lucru pentru a evita violența'', iar ''dacă prețul acestei atitudini este să încetinim crearea Republicii, atunci trebuie să admitem că este un preț rezonabil de plătit în Europa secolului XXI'', a spus Carles Puigdemont, destituit împreună cu întregul său cabinet, după ce a declarat independența Cataloniei, relatează EFE, preluată de Agerpres.

''În fața unor informații conform cărora guvernul spaniol plănuia o ofensivă foarte agresivă și fără precedent împotriva guvernului Cataloniei și funcționarilor rămași fideli guvernului legitim (...), am convenit vineri ca guvernul să dea prioritate prudenței, securității și moderației'' pentru că ''ne-am dat seama că dialogul în aceste condiții era imposibil'', a completat el, insistând însă că nu renunță la ideea independenței Cataloniei.

Puigdemont a negat că ar intenționa să ceară azil politic în Belgia și a susținut că a venit în ''capitala Europei'' pentru a găsi ''libertate și securitate'' și ''pentru a evidenția problema catalană în inima Europei''.

El a spus, la conferința de presă desfășurată la Bruxelles, că se va întoarce ''rapid'' în țara sa dacă i se ''garantează un proces corect, cu separarea puterilor în Spania, lucru la care trebuie să ne așteptăm din partea unei țări europene''. Dar deocamdată, pentru ''siguranță'', va rămâne în Belgia, urmând să ia decizia revenirii în Spania ''în funcție de circumstanțe".