Punctele cheie ale politicii lui Trump. Cum se vor schimba Statele Unite sub președinția sa
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă generează atât așteptări, cât și incertitudine, scrie La Razon (Spania) care face o analiză a schimbărilor pe care noul președinte le-ar putea aduce în politica Statelor Unite ale Americii.
Este adevărat că Trump a conturat o serie de propuneri care ar putea redefini domeniile cheie ale politicii americane, iar concentrarea sa pe probleme precum economia, imigrația și securitatea promite o schimbare semnificativă față de actuala administrație.
Astfel, prin diferite puncte cheie ale politicii sale, de la concentrarea pe economie până la strategiile sale privind imigrația și relațiile externe, prin poziția sa pe probleme sensibile precum schimbările climatice, schimbarea politicii americane care urmează în ceea ce privește politica actuală nu va lăsa pe nimeni indiferent.
Economia a fost problema centrală a campaniei electorale din Statele Unite. Astfel, Trump propune o abordare bazată pe dereglementare, reduceri de taxe și tarife pentru a stimula creșterea. Mai mult, deja în 2017, președintele a promovat o reformă fiscală astfel încât, pentru prima dată, cei mai bogați oameni din țară au plătit, proporțional, mai puține taxe decât oamenii cu mai puține resurse, lucru pe care republicanul vrea să-l extindă.
Un alt aspect cheie în timpul primului său mandat a fost politica sa externă, unde Trump s-a bazat în principal pe beneficii economice și pe o poziție izolaționistă, punând sub semnul întrebării pilonii tradiționali ai diplomației americane precum NATO. Mai mult, în ultimele luni, fostul președinte a lăsat să se înțeleagă posibilitatea retragerii din Alianța Atlantică, l-a lăudat pe Vladimir Putin, susținând că va încuraja Rusia să invadeze membrii NATO care nu își măresc contribuțiile și a promis că va revizui sprijinul financiar și livrarea de arme pentru apărarea Ucrainei.
Totuși, unul dintre aspectele care îi preocupă cel mai mult pe americani este Sănătatea, lucru pentru care republicanul pare să nu aibă o linie clară. Ceea ce este clar este că vrea să îngroape „ObamaCare”, programul de sănătate promovat de Barack Obama care permite accesul la asistență medicală celor mai defavorizați prin subvenționarea parțială a asigurării acestora. Mai mult, un alt pilon de bază în sănătate se referă la avort, referitor la care, deși este adevărat că a promis că nu va semna o lege națională anti-avort, a deschis ușa statelor americane să facă acest lucru.
În acest fel, cei doi piloni fundamentali ai politicii sale, care vor marca foaia de parcurs a Statelor Unite pentru următorii ani, sunt și au fost politica de imigrație și schimbările climatice. În ceea ce privește imigrația, Trump a fost promotorul construcției zidului dintre Mexic și Statele Unite, care a obligat țara latină să plătească, toate acestea fiind însoțite de insulte rasiste și xenofobe, acuzând imigranții că sunt „criminali, traficanți sau violatori” și a impus restricții severe la intrarea turiștilor și refugiaților din țările cu majoritate musulmană, precum și la reîntregirea familiei la granițe prin separarea minorilor de familiile lor.
În acest sens, totul pare să indice că, în al doilea mandat, poziția sa în această chestiune va merge mai departe și va fi marcată de o poziție mult mai radicală, întrucât a ajuns să-l parafrazeze pe Hitler în mitingurile sale din campanie, asigurând că imigranții „otrăvesc sângele țării noastre”, legând astfel imigrația cu criminalitatea și delincvența.
În asemenea măsură, încât președintele republican s-a angajat să desfășoare cea mai mare operațiune de deportare internă din istoria Statelor Unite, să elimine protecțiile minorilor migranți și să instituie un „control ideologic” pentru toți cei care doresc să ajungă pe pământul american.
În ceea ce privește schimbările climatice, nu se poate aștepta mare lucru de la republican, deoarece, deși aceasta este una dintre preocupările americanilor, următorul rezident al Casei Albe nu a detaliat ce măsuri urmează să implementeze în această chestiune după ce a precizat că, pentru el, criza climatică este o „înșelătorie scumpă” care nu are sens.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii