Armata ucraineană dictează acum rușilor cursul războiului și îi forțează să ia măsuri militare nepopulare, ceea ce reprezintă un punct de cotitură în confruntare - consideră șeful Centrului ucrainean pentru Securitate și Cooperare, Serhi Kuzan.

Potrivit acestuia, succesul Forțelor Armate ale Ucrainei în sudul țării i-a obligat pe ruși să reacționeze și să-și transfere principalele forțe în zone nefavorabile lor și anume pe malul drept al râului Nipru, peste care sunt doar câteva rute de traversare, relatează Unian.

"Faptul că forțele noastre armate dictează cursul războiului și forțează inamicul să ia decizii militare nepopulare, fără perspectivă, este, cred, punctul nostru de cotitură", a menționat expertul, adăugând că, între timp, se activează și aviația ucraineană, care distruge sistemele de supraveghere prin radiolocație și sistemele antiaeriene inamice în regiunile Herson, Zaporijjia și în raioanele din sudul Crimeii.

Kuzan a explicat că, până acum, forțele inamicului erau complet concentrate asupra părții de est. Regiunea Donețk și Harkiv se aflau în pericol, din cauza rezervelor militare uriașe care erau lângă Belgorod, în Rusia.

****

Olaf Scholz, Justin Trudeau și Fumio Kishida și-au confirmat participarea la summitul Platformei Crimeea

Trei lideri din Grupul G7 au confirmat că vor lua parte la ediția de anul acesta a summitului Platformei Crimeea, care va avea loc în format online. Potrivit unui mesaj postat miercuri, pe contul de Twitter al platformei, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul canadian, Justin Trudeau, și premierul japonez, Fumio Kishida, și-au confirmat deja participarea la eveniment.

Platforma Crimeea este un format internațional de discuții vizând dezocuparea peninsulei anexate de ruși în 2014. Primul summit al acestei inițiative a avut loc anul trecut, în ajunul Zilei Independenței Ucrainei. Anul acesta, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că summitul va avea loc pe 23 august, în format online, relatează RBC.

Sursa: RADOR