Emisarul lui Vladimir Putin pentru Ucraina i-a transmis, la începutul războiului, că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar președintele rus l-a respins.

Trei persoane apropiate conducerii ruse au precizat pentru Reuters că Dmitri Kozak, de origine ucraineană, i-a spus lui Vladimir Putin că acordul pe care l-a încheiat ar putea înlătura decizia de a ocupa Ucraina.

În pofida faptului că susținuse în public că dorește negocieri, Putin nu a acceptat acordul obținut de Kozak, apreciind că aceee concesii negociate de emisarul său nu merg suficient de departe. Mai mult, el a spus că și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor regiuni ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat existența acordului.

Nici Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, nu a răspuns la întrebările privind acest acord, precizând că Rusia a folosit negocierile ca o perdea de fum pentru a pregăti invazia.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent dacă Volodimir Zelenski sau oficiali ucraineni de rang înalt s-au angajat în acest acord.

++++

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat miercuri într-o zonă recent eliberată din estul Ucrainei. El a vizitat orașul strategic Izium: "Ne îndreptăm doar într-o singură direcție - înainte și până la victorie".

Izium, un nodul important de transport, este considerat poarta de intrare în regiunea industrială Donbas.