Președintele rus, Vladimir Putin, a prezentat, în discursul său anual, liniile directoare ale politicii sale. El a solicitat un dialog de pe poziții egale cu alte puteri și a pledat pentru o cooperare cu SUA în lupta împotriva terorismului.

Pe plan intern, liderul de la Kremlin a făcut apel la unitatea țării și patriotismul cetățenilor săi.

În 2014, Putin și-a axat discursul despre starea națiunii pe succesul obținut prin recuperarea Peninsulei Crimeea. Anul trecut, temele principale au fost politica internă și economia, la care s-a adăugat și disputa cu Turcia după doborârea unui avion rusesc de vânătoare de către forțele aeriene turcești la granița cu Siria, notează Welt Online.

Ce a spus Putin în discursul de joi despre: 

  • criza refugiaților:

”Există, bineînțeles, țări în care domnește din ce în ce mai mult anarhia. Există tragedii și victime, există dezamăgiri. Suscită îngrijorare faptul că există conflicte religioase chiar și în cele mai bogate țări. Acest lucru a dus la o criză a migrației, pe care au resimțit-o țările europene".

  •  patriotism și unitate națională:   

"Rusia trebuie să facă față multor probleme. Cetățenii s-au adunat în jurul valorilor patriotice".

 "Suntem un popor unit și există o singură Rusie”.

  • situația economică a Rusiei:

"Vedem din nou semne ale unei creșteri mici, după ce economia s-a contractat cu 3,7 la sută anul trecut. Am reușit să obținem succese pe plan economic, în pofida sancțiunilor impuse. Cine ar fi crezut că vom obține mai mult din exportul de produse agricole decât din cel de armament?" 

  •  sancțiunile internaționale: 
"Ei au încercat să ne facă să dansăm după cum ne cântă ei, astfel încât să ne neglijăm propriile interese. Principalele motive pentru încetinirea economiei sunt problemele interne".
  •  reputația Rusiei pe plan internațional: 

"Au existat mituri, a existat propagandă anti-rusească, a avut loc excluderea sportivilor ruși de la Jocurile Paralimpice. Dar noi nu avem nevoie de lecții. Avem nevoie de un dialog de pe poziții egale cu alte țări. Spre deosebire de alții care văd în Rusia un inamic, noi vedem în jurul nostru prieteni".  

  • o posibilă nouă ordine mondială:

"Relația noastră cu China este un exemplu al unei ordini mondiale unde nicio parte nu domină, ci există un parteneriat armonios. Este demn de amintit și parteneriatul privilegiat și cooperarea cu India. Noi căutăm, de asemenea, să cooperăm și cu Japonia. Suntem dispuși să cooperăm și cu noua administrație americană. Acest lucru este în interesul întregii lumi. Încercările de a submina această colaborare ar putea duce la un dezastru global".