Președintele rus a dat ordin de retragere parțială a trupelor sale din Siria. Partea principală a misiunii ar fi fost îndeplinită, relatează agenția Interfax citându-l pe șeful de la Kremlin.

Agenția Reuters relatează și ea că o parte a efectivelor militare rusești vor fi retrase din Siria, dar precizează că ordinul lui Putin prevede operarea în continuare a bazelor navale și aeriene din această țară.

Oficial, trupele rusești staționate în Siria au participat la așa numite operațiuni „antiteroriste”. Hărțile cu țintele bombardamentelor rusești din Siria arată însă în mod clar că operațiunea rusă a fost una menită să vină în ajutorul președintelui sirian Bashar al-Assad.

Federația Rusă este, de altfel, un aliat de bază al președintelui Assad, iar intrarea sa în conflictul care durează de peste cinci ani a avut ca rezultat victorii importante ale armatei guvernamentale împotriva rebelilor.

La nivel declarativ, în toamna anului trecut, Putin insista asupra faptului că ar fi trimis în Siria numai avioane militare, nu trupe terestre. Investigații de presă arată, de asemenea, contrariul.

Operațiunea rusă din Siria s-a soldat și cu un incident major internațional în care Turcia a doborât o aeronavă militară rusească, pe care a acuzat-o că a încălcat spațiul aerian turcesc din apropiere de frontiera comună cu Siria.

Rusia a fost implicată direct și în negocierea unui armistițiu în Siria, care însă, săptămâna trecută, a fost încălcat în repetate rânduri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că operațiunile militare și-ar fi îndeplinit scopul, acum Rusia s-ar concentra pe respectarea armistițiului.