Vladimir Putin a acuzat joi Ucraina că a încercat să lovească centrala nucleară Kursk, în regiunea rusă cu același nume, unde se desfășoară o ofensivă majoră a forțelor Kievului, scrie lalibre.be.

Pe 6 august Ucraina și-a lansat mii de soldați într-un asalt asupra acestei regiuni de graniță cu Rusia, ocupând zeci de localități și câteva sute de kilometri pătrați. Centrala nucleară de la Kursk se află la aproximativ cincizeci de kilometri de pozițiile lor.

"Inamicul a încercat să lovească centrala nucleară în timpul nopții", a declarat președintele rus în timpul unei întâlniri televizate cu membrii guvernului său și cu guvernatorii regiunilor de graniță cu Ucraina.

Putin nu a oferit niciun detaliu și nici nu a prezentat direct dovezi pe acest subiect, dar a dat asigurări că Agenția Internațională a Energiei Atomice (AIEA) a "fost informată" despre acest atac și "a promis că va trimite specialiști pentru a evalua situația".

Contactată de AFP, AIEA nu a răspuns pe moment.

Un purtător de cuvânt al agenției a declarat joi pentru AFP că directorul general al acesteia, Rafael Grossi, va merge "săptămâna viitoare" la centrala nucleară de la Kursk.

De câteva zile Moscova agită amenințarea unei catastrofe nucleare în cazul unui atac al armatei ucrainene în acest loc.

La rândul său, AIEA le-a cerut celor doi beligeranți "reținere maximă pentru a evita un accident nuclear".

Zelenski lângă graniță

De la începutul conflictului AIEA avertizează în mod regulat despre riscul unei catastrofe, în special la centrala nucleară Zaporijjia din sudul Ucrainei, ocupată din martie 2022 de armata rusă și vizată în mai multe rânduri de lovituri, de care Kievul și Moscova se acuză reciproc.

Administrația centralei de la Kursk a susținut în octombrie 2023 că a fost ținta a trei drone ucrainene, care însă nu au provocat victime sau pagube.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi că a vizitat regiunea Sumi, vizavi de regiunea Kursk, unde a discutat cu comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.

El a vorbit despre cucerirea încă unei localități pe teritoriul Rusiei, ceea ce ridică numărul celor revendicate la 94 și despre luarea de noi prizonieri dintre soldații ruși.

Armata rusă a afirmat la rândul ei că le provoacă în continuare pierderi grele ucrainenilor în regiunea Kursk și că le împiedică încercările de a face o pătrundere în adâncime.

De la începutul ofensivei ucrainene în Rusia peste 130.000 de persoane au fugit de lupte și bombardamente, potrivit autorităților din regiunea Kursk. Cel puțin 31 de civili au fost uciși și 143 au fost răniți, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Semn al gravității situației de la fața locului, autoritățile ruse au declarat joi că în peste o sută de școli cursurile vor fi organizate de la distanță la începutul anului școlar.

În regiunea vecină Briansk, guvernatorul Alexandr Bogomaz a asigurat că situația este "sub control" după o tentativă de incursiune a unui grup de "sabotori" ucraineni cu o zi înainte și după atacuri cu drone.

Aerodrom vizat

De partea ucraineană, o sursă din cadrul serviciilor de securitate (SBU) a declarat pentru AFP că forțele ucrainene au lovit baza aeriană rusească de la Marinovka, în regiunea Volgograd, la peste 300 de km de graniță. Au fost vizate "depozite de bombe aeriene ghidate și de combustibil". Guvernatorul regiunii ruse Volgograd, Andrei Botciarov, a spus că resturile unei drone ucrainene doborâte au declanșat un incendiu "la o instalație a Ministerului Apărării", fără alte detalii.

În Donbas, estul industrial ucrainean unde se concentrează încă cea mai mare parte a luptelor, armata rusă a revendicat ocuparea încă unui sat, Mejov, în apropierea centrului logistic din Pokrovsk.

Soldații ruși se află astăzi la aproximativ zece kilometri de Pokrovsk, un oraș de 53.000 de locuitori, cărora li s-a cerut să se evacueze.

Înaintarea rusească în acest sector al frontului nu pare deci să slăbească, contrar celor sperate de autoritățile ucrainene la lansarea operațiunii în regiunea Kursk. Ucraina a afirmat că dorește să creeze o "zonă-tampon" în Rusia și să forțeze Moscova la negocieri de pace "echitabile".

Semn de enervare a Rusiei, confruntată cu ofensiva ucraineană: autoritățile au anunțat deschiderea unei anchete împotriva unui jurnalist al CNN și a doi reporteri ucraineni, acuzați că au trecut "ilegal" granița din Ucraina.

O procedură similară a fost inițiată săptămâna trecută împotriva a doi reporteri italieni de la postul public de televiziune RAI.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA