Președintele rus, Vladimir Putin, așteptat marți și miercuri în Coreea de Nord pentru o vizită de stat excepțională, a asigurat Phenianul de "sprijinul neclintit" al țării sale împotriva "inamicului viclean, periculos și agresiv", scrie lalibre.be.

Putin urmează să facă marți și miercuri o vizită de stat în Coreea de Nord, la finalul căreia ar putea fi semnat un acord de parteneriat strategic între aceste două țări a căror alianță Occidentul o percepe ca pe o amenințare.

"Rusia a sprijinit (Coreea de Nord) și poporul său eroic în lupta lor de a-și apăra dreptul de a-și alege calea independenței, originalității și dezvoltării pentru ei înșiși în confruntarea cu inamicul viclean, periculos și agresiv, ieri și mâine, și îi va sprijini neclintit în viitor", a scris Putin într-un articol publicat de cotidianul oficial nord-coreean "Rodong Sinmun" și de agenția KCNA.

El a mai afirmat că Phenianul "sprijină ferm" ofensiva militară rusă din Ucraina și a mulțumit pentru asta.

Americanii și europenii sunt îngrijorați de luni de zile de apropierea accelerată dintre Moscova și Phenian, acuzându-i pe nord-coreeni că au livrat Rusiei muniție pentru asaltul acesteia asupra Ucrainei în schimbul asistenței tehnologice, diplomatice și alimentare.

Această vizită "arată cât de dependenți sunt acum președintele Putin și Moscova de țările autoritare din întreaga lume. Cei mai apropiați prieteni și cei mai mari susținători ai efortului de război al Rusiei - războiul de agresiune - sunt Coreea de Nord, Iranul și China", a comentat luni, de la Washington, secretarul general al NATO, Jens. Stoltenberg, subliniind că Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, "încalcă acum sancțiunile" impuse Coreii de Nord.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA