Cei doi șefi de stat s-au intersectat în timpul summit-ului G20, dar nu au avut o întâlnire față în față, după ce președintele american a anulat-o în ultimul moment pe cea programată.

Președintele rus Vladimir Putin a apreciat sâmbătă că este "într-adevăr necesar" să aibă o "întâlnire adevărată cu Donald Trump" mai ales în probleme de stabilitate strategică, exprimându-și regretul că președintele american și-a anulat întâlnirea dintre cei doi programată în marja summitului G20 de la Buenos Aires, informează AFP și TASS.

"Păcat că nu am putut avea o întâlnire în adevăratul sens al cuvântului. Cred că o astfel de întâlnire este cu adevărat necesară", a spus Vladimir Putin în cursul unei conferințe de presă, adăugând: "Sper că ne vom putea întâlni când partea americană va fi pregătită".

"Problemele pe care trebuie să le discutăm sunt extrem de importante. Acestea sunt în primul rând probleme privind stabilitatea strategică și apoi sunt chestiuni legate de neproliferarea armelor de distrugere în masă", a adăugat el.

Președintele american a luat joi seara, în ultimul moment, decizia de a-și anula întâlnirea cu Putin în marja G20, explicând această schimbare prin escaladarea tensiunilor declanșate - potrivit lui - de Moscova împotriva Ucrainei.

Liderii rus și american s-au aflat vineri și sâmbătă la Buenos Aires în cadrul unui summit al conducătorilor principalelor economii mondiale.

Vladimir Putin a asigurat că a avut o scurtă discuție informală, "în picioare", cu Donald Trump în marja summitului cu privire la criza ucraineană.

"Am stat de vorbă puțin. I-am răspuns la întrebările legate de incidentul din Marea Neagră", când forțele ruse au capturat acum o săptămână trei nave militare ucrainene și echipajele lor, a adăugat președintele Putin.

"El are punctul său de vedere pe această temă, eu pe al meu. Am rămas fiecare cu opinia lui, dar l-am informat" cu privire la ceea ce s-a întâmplat, a spus președintele Rusiei, citat de agenția de presă oficială rus TASS.

Casa Albă a indicat că - așa cum este obiceiul în cadrul unor evenimentele multilaterale - președintele Trump și Prima Doamnă au avut o serie de convorbiri informale în cursul dineului de vineri seara la Buenos Aires, inclusiv cu președintele Putin.

Șeful statului rus a declarat că Moscova nu pune niciun fel de condiții în prealabil părții americane în vederea unei eventuale întâlniri cu Donald Trump. Anterior, secretarul de stat Mike Pompeo condiționase o astfel de întrevedere de eliberarea navelor și echipajelor ucrainene capturate de Rusia acum o săptămână, prin utilizarea forței.

"Noi nu punem niciun fel de condiții prealabile, deoarece problemele pe care trebuie să le discutam sunt foarte importante, atât pentru noi, cât și pentru restul lumii", a spus liderul rus, evocând Tratatul Start 3 - Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice - care expiră ÎN 2021, precum și decizia SUA de a se retrage din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).

Președintele american se află sub presiune în SUA din cauza anchetei, care devine tot mai amenințatoare, asupra unei eventuale complicități între echipa sa de campanie și Moscova în timpul campaniei prezidențiale din 2016, notează AFP.