Vladimir Putin susține că nu are nicio speranță privind o îmbunătățire a relațiilor cu Turcia. Liderul de la Kremlin acuză Ankara că a dorit să facă pe plac SUA prin doborârea avionului rus. Autoritățile turce refuză să plătească compensații.

"Nu știu ce să spun. Tot ce era important am spus acum două săptămâni”, a declarat Putin, la începutul conferinței sale anuale de presă, la care au participat circa 1.400 de jurnaliști. Timp de peste trei ore, președintele rus a răspuns la întrebările acestora, accentul fiind pus pe economie, relațiile cu Turcia și situația din Libia, relatează Spiegel Online.

Mai mulți jurnaliști au purtat pancarte pentru a-i atrage atenția președintelui și pentru a-i pune întrebări. ”Sunt însărcinată”, a scris o jurnalistă pe o pancartă.

"Doborârea avionului a fost un act ostil", a spus Putin despre incidentul de la sfârșitul lunii noiembrie, când forțele aeriene turce au doborât un avion rus care participa la misiunea din Siria și care a încălcat spațiul aerian al Turciei.

El s-a arătat deranjat de faptul că, după incident, Guvernul de la Ankara a discutat mai întâi cu NATO și abia apoi cu Guvernul de la Moscova.

Putin a susținut că Turcia a vrut să facă pe plac SUA prin doborârea avionului.

"Cineva din conducerea turcă a dorit să-i lingă pe americani undeva”, a spus liderul rus. Jurnaliștii prezenți au râs la auzul declarației fără perdea a lui Vladimir Putin.

În acest context, el a subliniat că Rusia și-a consolidat prezența în Siria, mărind numărul avioanelor de luptă.

”În Siria nu exista niciun sistem rusesc de apărare antiaeriană, acum astfel de sisteme există”, a adăugat liderul de la Kremlin, avertizând că că forțele ruse vor doborî orice aparat militar rus care va intra în Siria.

Soluționare pașnică a conflictului sirian

Referitor la conflictul din Siria, Putin a pledat pentru o soluționare pașnică, dar a afirmat că Rusia își va continua acțiunile militare, atât timp cât trupele guvernamentale vor lupta.

El a mai spus că avioanele ruse vor sprijini și forțele de opoziție care luptă alături de susținătorii președintelui Bashar al-Assad împotriva organizației teroriste Statul Islamic.

În ceea ce privește Ucraina, Putin a susținut că țara nu nu are niciun interes în agravarea conflictului din estul țării. Președintele rus a vorbit de găsirea unei soluții cât mai rapid posibil, care să nu fie în detrimentul cetățenilor din estul Ucrainei.

Totodată, Putin a precizat că nu are în vedere sancțiuni împotriva Ucrainei.

Alte declarații:

  • despre Donald Trump: ”un om foarte talentat”, mare favorit în cursa pentru Casa Albă.
  • despre președintele demisionar al FIFA, Joseph Blatter: un "om respectabil", care a făcut o mulțime de lucruri bune pentru fotbal și care merită Premiul Nobel pentru Pace.
  • despre economia rusă: o creștere economică de 0,7% în 2016, de 1,9% în 2017 și 2,4% în 2018, în condițiile unui preț al barilului de petrol de 50 de dolari.
  • despre relațiile cu Washingtonul: indiferent cine va fi noul președinte, ”suntem gata și dorim să dezvoltăm relații cu SUA”.
  • despre Georgia: Rusia este pregătită să-și restabilească relațiile cu Georgia, înghețate în urma războiului din august 2008.

Ankara refuză să plătească despăgubiri

Presa turcă, preluată de Radio Free Europe, scrie că Ankara nu va plăti nicio compensație Moscovei pentru bombardierul rus doborât luna trecută de forțele aeriene turce după ce a intrat în spațiul aerian al Turciei.

Declarația îi aparține lui Tanju Bilgic, purtător de cuvânt al MAE turc, la câteva minute după ce  Aleksei Meșkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a îndemnat, joi, Turcia să plătească despăgubiri pentru avionul rusesc.