"Cu siguranță, represiunea a crescut în Rusia" de la începutul invadării Ucrainei, a dat asigurări pentru COPE, Damelia Aithojina, cercetătoare rusă pentru drepturile omului de la ONG-ul Human Rights Watch (HRW).

Ea explică că "autoritățile ruse au folosit conflictul din Ucraina ca pretext pentru a limita și mai mult spațiul extrem de restrâns pentru societatea civilă și drepturile fundamentale în Rusia, în special libertatea de exprimare și libertatea de întrunire și asociere", notează publicația spaniolă.

"Duma a aprobat cu viteza fulgerului un nou pachet de legi care incriminează orice dezbatere publică și orice critică la adresa autorităților ruse și a comportamentului forțelor armate în contextul acestui conflict armat și au fost deja emise sentințe foarte dure", spune ea. Pedepse care în unele cazuri depășesc opt ani de închisoare "pentru discursuri total pașnice decriticare a conduitei forțelor armate ruse".

De exemplu, un consilier din Moscova a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a vorbit despre victimele civile și decesele copiilor ca urmare a agresiunii ruse. Alții riscă până la 20 de ani de închisoare sub acuzația de trădare pentru criticile lor publice la adresa Kremlinului.

Cercetătoarea de la HRW semnalează că "sunt legi draconice pe care autoritățile le folosesc pentru a inspira frică și a suprima orice critică în public a comportamentului rușilor în Ucraina".

Damelia Aithojina spune că "observăm o continuitate a ceea ce se întâmpla deja în trecut, dar cu steroizi". Aceștia acționează diferit în funcție de profilul fiecărei persoane. Ea afirmă că "cu personaje de mare vizibilitate, precum adversarii politici, pe care se pare că autoritățile încearcă să și le înlăture din cale. Ele transmit un mesaj foarte clar. Inițial, rețin o persoană sub o acuzație administrativă și îi transmit semnalul că, dacă nu pleacă din țară, va merge la închisoare.

În aceste cazuri, autoritățile sunt mai îngrijorate că acești oameni dispar și apoi spun că sunt lași, trădători și că lucrează împotriva țării". Pe de altă parte, cu cetățenii ruși de rând "care nu sunt foarte cunoscuți, cu activiști locali, se pare că forțele de securitate locale sunt mai interesate să meargă după ei pentru a îndeplini statisticile sau pentru a-i intimida pe alții și a evita să se implice în acele activități". Aproape 20.000 de ruși au fost reținuți în protestele împotriva invaziei Ucrainei din 24 februarie 2022, cei mai mulți dintre ei - în jur de 15.000 - în prima lună. Potrivit d-nei Aithojina, protestul a fost foarte activ la început, dar "de la adoptarea acestor legi și depunerea acuzațiilor – inclusiv a acuzațiilor penale – tacticile de intimidare par să funcționeze, deoarece mulți oameni care erau împotriva războiului probabil au părăsit țara".

Jurnaliștii și mass-media independenți și internaționali au fost, de asemenea, nevoiți să părăsească Rusia.

"Au înțeles pericolul acestor noi legi, au părăsit țara sau s-au mutat în altă parte. Mulți au plecat înainte de intrarea în vigoare a legilor. În esență, aceste legi interzic referirea la "operațiunea militară specială" și numirea acesteia război sau invazie, sau folosirea unor cuvinte precum agresiune sau criticarea comportamentului forțelor armate ruse; este considerată o crimă. Multe mass-media independente continuă să-și facă munca din afara țării", indică cercetătoarea. Ea adaugă că - în plus - "autoritățile ruse au investit mult pentru a se asigura că opoziția politică rusă este demontată și decapitată. Ele se asigură că nu există capacitate de mobilizare și organizare".

Sursa: RADOR