Aflat de 18 ani la conducerea Rusiei, Vladimir Putin are șanse foarte mari să obțină un nou mandat de șase ani la conducerea țării. Sondajele de opinie arată procente uriașe în dreptul lui.

UPDATE 2 Opoziția rusă și organizații neguvernamentale au denunțat mai mult de o mie de nereguli la alegerile prezidențiale de duminică din Rusia, destinate îndeosebi să crească participarea la scrutinul la care președintele Vladimir Putin ar urma să fie reales fără probleme pentru al patrulea mandat, informează AFP, citată de Agerpres.

Organizația neguvernamentală Golos, specializată în monitorizarea alegerilor și care a întocmit o hartă cu fraude pe site-ul său internet, a raportat la ora 11:00 GMT 1.839 de cazuri de nereguli, cum ar fi umplerea urnelor cu buletine de vot, cazuri de voturi multiple și obstrucționarea activității observatorilor.

UPDATE 1 Rețeaua informatică a Comisiei Electorale Centrale din Rusia ar fi fost vizată duminică de un atac cibernetic provenind din 15 țări, a declarat președinta comisiei, Ella Pamfilova, citată de agenția de presă oficială rus TASS, potrivit RTL, citată de Agerpres.

„La 18 martie, noi am respins un atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service, blocarea distribuită a serviciului) între orele 02:00 și 05:00. Vârful a survenit la 02:20, ora Moscovei. Sursele acestui atac au fost localizate în 15 țări”, a adăugat Pamfilova, citată de TASS.

Un atac de tip DDoS urmărește să facă serverele indisponibile, trimițând o multitudine de cereri.

***** Știrea inițială

Secțiile de votare s-au deschis duminică dimineața la Moscova și în toată partea centrală a Rusiei pentru alegerile prezidențiale în care 110 milioane de cetățeni sunt așteptați la urne pentru a-și alege liderul pentru următorii șase ani, informează Agerpres.

Votul a început în urmă cu nouă ore în peninsula Kamchatka, Chukotka și Magadan, regiunile cele mai estice ale țării. Rusia acoperă 11 fusuri orare, de aceea ziua votului va dura practic 21 de ore.

Rușii care trăiesc în Ucraina nu-și vor putea exercita dreptul la vot, guvernul de la Kiev anunțând că nu le va permite accesul la consulatele țării lor deoarece consideră Rusia o "țară agresoare" iar alegerile prezidențiale ca fiind "ilegale".

Președintele Vladimir Putin s-a adresat rușilor, într-un mesaj video difuzat în noaptea de joi spre vineri, în care i-a îndemnat să se prezinte la vot duminică în cadrul alegerilor prezidențiale, apelul său intervenind pe fondul temerilor Kremlinului față de o absență masivă la urne.

Ceilalți șapte candidați pălesc în fața sa în preferințele electoratului: candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin, este cotat cu 7-8% din intențiile de vot; ultranaționalistul Vladimir Jirinovski cu 5-6%; jurnalista liberală Ksenia Sobceak, cu 1-2%, în timp ce restul acumulează aproximativ 1%.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, declarat neeligibil din cauza unei condamnări penale, pe care el o denunță ca fiind orchestrată de putere, a cerut rușilor să boicoteze scrutinul.

Întrebat despre procentul de voturi pe care îl consideră satisfăcător, președintele rus a răspuns: „Nu contează atât timp cât îmi dă dreptul de a ocupa funcția de președinte. Sunt sigur de programul pe care îl propun țării”.

Creditat cu aproximativ 70% din intențiile de vot, Vladimir Putin are asigurată realegerea pentru al patrulea mandat, prevăzut să dureze până în 2024.