Președintele rus Vladimir Putin a lansat marți o ofertă de dialog Occidentului în materie de securitate și stabilitate strategică, dar a pledat pentru crearea unei noi ordini mondiale, după ce a fost învestit pentru al cincilea mandat la Kremlin.

"Noi nu respingem dialogul cu țările occidentale. Depinde de ele (...) Intenționează să încerce în continuare să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica de agresiune și presiunea care nu a încetat ani la rând împotriva țării noastre, ori să caute căi de cooperare și pace?", a spus Putin într-un scurt discurs la ceremonia de învestire desfășurată la Marele Palat al Kremlinului, relatează EFE, preluată de Agerpres.

"Am fost și suntem deschiși consolidării bunelor relații cu toate țările care văd în Rusia un partener fiabil și onest. Iar aceasta este efectiv majoritatea mondială", a susținut mai departe președintele rus.

El a mai afirmat că dialogul cu Occidentul în materie de securitate și stabilitate strategică este "posibil", dar a avertizat că acesta nu trebuie să se desfășoare "de pe o poziție de forță", ci "fără aroganță, vanitate sau exclusivitate personală, și numai în condiții de egalitate, respectând interesele celuilalt".

În acest timp, a mai menționat Putin, Rusia va continua să lucreze la "formarea unei lumi multipolare și a unui sistem de securitate echitabil și indivizibil".

De asemenea, liderul de la Kremlin a dat asigurări că securitatea poporului rus este o prioritate pentru el și a amintit "eroii" campaniei militare din Ucraina.

El a ordonat luni armatei ruse să efectueze exerciții militare cu simularea folosirii de arme nucleare tactice în Districtul Militar Sud, care include și regiunile ucrainene anexate, în urma "provocărilor" și "amenințărilor" din partea unor oficiali occidentali și implicării tot mai mari a Occidentului de partea Ucrainei în conflictul cu Rusia.