Președintele rus a lăudat joi, în Kazahstan, starea relațiilor cu această țară pe care a descris-o drept "cel mai apropiat aliat", țară care este totuși tot mai curtată de marile puteri ce contestă influența tradițională a Moscovei în Asia Centrală.

În Uzbekistanul vecin, în timpul unui summit economic, liderul turc, Recep Tayyip Erdoğan, care încearcă și el să-și consolideze prezența în regiune, a lansat, alături de președintele iranian, Ebrahim Raisi, noi diatribe anti-occidentale legat de situația din Gaza, scrie La Libre Belgique.

La Astana, capitala Kazahstanului, Vladimir Putin și omologul său, Kasim-Jomart Tokaiev, au lăudat legăturile dintre cele două țări ale lor în toate domeniile, deși liderul kazah își cultivă și relațiile cu liderii occidentali și chinezi sau turci.

"Nu suntem doar aliați, ci cei mai apropiați aliați", a spus Putin, prezent regulat în Asia Centrală de la invadarea Ucrainei, în timp ce Tokayev a lăudat "valorile de nezdruncinat ale prieteniei" dintre Rusia și Kazahstan.

Vizita lui Vladimir Putin are loc la o săptămână după cea a președintelui francez, Emmanuel Macron, în cadrul căreia au fost semnate acorduri în domeniul energetic între Paris și această țară imensă bogată în resurse naturale, care va furniza acum și uraniu Chinei.

Deoarece Moscova își vede influența tradițională în regiune contestată de vecinele China, Turcia, Uniunea Europeană, Iran și Statele Unite, după cum dovedește și baletul diplomatic din ultimele luni.

O atenție sporită de care beneficiază aceste foste republici sovietice, independente din 1991 și dornice să-și sporească parteneriatele, după trei decenii marcate de numeroase conflicte intraregionale pe care încearcă să le depășească în ciuda tensiunilor persistente.

Despre Gaza

La Tașkent, capitala Uzbekistanului, liderii a nouă țări s-au reunit la un summit al Organizației de Cooperare Economică (ECO), în cadrul căruia Recep Tayyip Erdoğan, deja prezent săptămâna trecută în Asia Centrală, a incriminat Occidentul pentru "ipocrizia" sa privind situația din Gaza.

"Țările occidentale, care vorbesc tot timpul despre drepturile omului, libertăți și democrație, urmăresc de departe toate masacrele comise de Israel", a declarat Erdoğan, asigurând că a observat "multe exemple de ipocrizie".

Pe un ton similar, președintele iranian, Ebrahim Raisi, a acuzat Occidentul că este responsabil pentru situația din Gaza, după o lună de război între Israel și Hamas.

"Republica Islamică Iran consideră sprijinul total al Occidentului, și în special al guvernului american, pentru invazia sionistă în Gaza drept cauză a continuării acestei crime", a indicat  Raisi, care discutase deja acest subiect miercuri, în Tadjikistan, cu omologul său Emomali Rahmon.

În afară de Gaza, discuțiile de la acest summit s-au concentrat pe cooperarea umanitară și transport, în timp ce țările fără ieșire la mare din Asia Centrală încearcă să obțină acces la mare, în special prin Pakistan, reprezentat joi de prim-ministrul său.

"Arhitectura politică globală se schimbă în fața ochilor noștri", a declarat președintele uzbec, Șavkat Mirzioiev, care a cerut, de asemenea, facilitarea comerțului între membrii ECO.

Deși zguduită, Rusia rămâne un partener esențial în Asia Centrală și încearcă să-și afirme prezența, în special în domeniul energetic, după ce a văzut piața europeană închisă din cauza sancțiunilor occidentale legate de invadarea Ucrainei.

Moscova a lansat astfel proiecte energetice de anvergură, precum furnizarea de gaze către Uzbekistan prin Kazahstan, și se poziționează pe proiecte de centrale nucleare sau hidroelectrice în mai multe țări din regiune pentru a concura cu propunerile europene sau chineze.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA