Putin ordonă exerciții ale forțelor strategice ruse de descurajare nucleară
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca efectuarea de exerciții ale forțelor strategice de descurajare nucleară să aibă loc marți pentru a repeta lansarea rachetelor balistice și de croazieră, scrie 20 Minutos (Spania).
„Vom antrena acțiunile comandanților pentru a controla utilizarea armelor nucleare cu lansări de rachete balistice și de croazieră”, a spus Putin în cadrul unei declarații difuzate de televiziunea rusă.
Putin a subliniat că, „ținând cont de creșterea tensiunilor geopolitice și de apariția de noi amenințări și riscuri externe, este important să existe forțe strategice moderne care să fie permanent gata de utilizare în luptă”.
El a subliniat că triada nucleară (rachete intercontinentale, submarine atomice și aviație strategică) continuă să fie „un garant de încredere al suveranității și securității țării noastre, ceea ce ne permite să îndeplinim sarcinile de descurajare strategică”.
În plus, a adăugat el, permite și „menținerea parității nucleare și a echilibrului de forțe în lume ca factori obiectivi ai stabilității globale”.
Totodată, Putin a dat asigurări că „Rusia își confirmă poziția de principiu conform căreia folosirea armelor nucleare este o măsură extremă și extraordinară de garantare a securității”.
Șeful Kremlinului a insistat că Moscova intenționează să continue să perfecționeze toate componentele arsenalului său nuclear în cadrul programului de reînarmare a statului, pentru care au crescut enorm cheltuielile de apărare de la începutul războiului din Ucraina.
Aceasta va include furnizarea către forțele strategice de noi sisteme de rachete staționare și mobile, care sunt mult mai precise și necesită, de asemenea, mai puțin timp pentru lansare, a explicat el.
„Și, ceea ce este foarte important, cu posibilități mai mari de depășire a sistemelor de apărare antirachetă”, a adăugat el, referindu-se la scutul american.
El a dat însă asigurări că, deși Rusia intenționează să-și consolideze forțele nucleare cu arme moderne (în prezent acest indicator este de 94%), nu intenționează să se implice într-un "nou război al armamentului” așa cum sa întâmplat cu Uniunea Sovietică.
La sfârșitul lunii iulie, Rusia a efectuat în comun manevre nucleare tactice cu Belarusul folosind rachete balistice Iskander-M.
Recent, Putin a anunțat modificarea actualei doctrine nucleare după ce Occidentul s-a gândit să permită Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor de pe teritoriul rus.
Noua doctrină are în vedere utilizarea armelor nucleare în cazul unui atac convențional care amenință suveranitatea Rusiei și Belarusului.
Negocierile dintre Rusia și SUA sunt în prezent blocate pentru semnarea unui nou START, care expiră în 2026 și este ultimul tratat strategic de dezarmare între ambele superputeri.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii