Președintele Rusiei l-a însărcinat pe premierul lui să ia măsurile necesare pentru crearea "Jocurilor Internaționale ale Prieteniei" care ar trebui să aibă loc, imediat după Jocurile Olimpice de la Paris, scrie Le Soir.

Vladimir Putin continuă să-și avanseze pionii pentru a organiza, după Jocurile Olimpice de la Paris, o nouă competiție internațională intitulată "Jocurile Mondiale ale Prieteniei". Inițiativa, imaginată în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai, care reunește BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), este o amenințare ușor voalată de scindare a mișcării olimpice.

Excluși din competițiile internaționale la solicitarea Comitetului Olimpic Internațional, după izbucnirea războiului din Ucraina, sportivii ruși pot concura din nou doar în condiții stricte de neutralitate (sub un banner neutru și cu condiția să nu-și fi exprimat sprijinul pentru război) și numai în anumite discipline.

De atunci, se desfășoară un joc de influență în federațiile internaționale, care trebuie să decidă dacă merg în direcția CIO, prin readmiterea rușilor și belarușilor (scrimă, judo, taekwondo etc.) sau dacă se aliniază în spatele Ucrainei, care solicită menținerea excluderii atât timp cât războiul continuă (atletism, badminton etc.).

De altfel, unii dintre sportivii ruși vor rata oricum Jocurile de la Paris, deoarece nu pot participa la turneele de calificare.

De la începutul războiului, sub pretextul protejării neutralității olimpice, Vladimir Putin a pus constant presiuni asupra CIO, fluturând amenințarea acestor jocuri concurente și amintind niște inițiative similare care datează din perioada Războiului Rece.

"Misiunea noastră este să facem tot posibilul pentru a ne asigura că sportivii și competițiile internaționale nu sunt obiectul unor jocuri politice", a spus ministrul sportului, Oleg Matițin, când a vorbit despre proiect în luna martie.

"Acest lucru este posibil doar cu condiția egalității în drepturi și a respectului între participanți. Președintele rus l-a instruit oficial pe prim-ministrul său să facă demersurile necesare pentru organizarea acestor jocuri.

Sursa: RADOR