Preşedintele rus a declarat joi, în discursul său despre starea naţiunii, că Rusia a început dezvoltarea unei noi generaţii de rachete, subliniind totuşi că nu ameninţă pe nimeni şi nici nu intenţionează să atace pe cineva.

Rusia creează cele mai noi sisteme strategice ca răspuns la retragerea SUA din Tratatul Antibalistic (ABM), deoarece SUA nu au venit în întâmpinarea Moscovei în această problemă, a afirmat Vladimir Putin, potrivit agenţiei de presă TASS, preluată de Agerpres.

"În special, a început faza activă a testelor cu noul sistem de rachete care conţine o rachetă intercontinentală grea pe care am numit-o Sarmat. Acest sistem de rachete va înlocui sistemul Voievod creat în perioada URSS. Posibilităţile 'Sarmat' sunt mult mai mari. Numărul şi puterea vectorilor de luptă sunt mai mari decât în cazul Voievod. Acest sistem poate fi utilizat în orice condiţii şi orice situaţie", a explicat Putin, adăugând că sistemul de apărare antirachetă nu constituie un obstacol pentru noua rachetă.

"Dar nu ne-am limitat la aceasta. Am început să dezvoltăm sisteme care nu utilizează în general o traiectorie balistică. O rachetă de croazieră la joasă altitudine cu o încărcătură nucleară şi o traiectorie imprevizibilă este invulnerabilă pentru toate sistemele existente de apărare antirachetă", a afirmat preşedintele rus.

 

În timpul discursului său, au fost prezentate şi imagini de la testele cu sistemul de rachete Sarmat.