Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că Rusia este gata să ofere Congresului american un transcript al discuţiei de săptămâna trecută dintre Donald Trump şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează CNN.

Cum scandalul se extinde, Departamentul Justiţiei a decis numirea unui procuror special care să ancheteze presupusa implicare a Rusiei în alegerile de anul trecut. Este vorba de Robert Mueller, fost director al FBI.

"Decizia mea nu înseamnă că au fost comise infracțiuni sau că sunt necesare puneri sub acuzare", a subliniat numărul doi din Departamentul Justiției, Rod Rosenstein, într-un comunicat pentru a anunța numirea lui Robert Mueller, 72 de ani, în această funcție, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Ținând cont de circumstanțele actuale deosebite, am considerat că interesul public cere plasarea acestei anchete sub autoritatea unei persoane care exercită un grad de independență față de ierarhia actuală", a adăugat el.

Un procuror special are autoritatea să își desfășoare propria anchetă mai independent de ierarhia Departamentului Justiției. El nu are obligația de a-l informa pe procurorul general al SUA ori pe adjuncții acestuia despre ancheta sa. În plus, el este autorizat să lanseze puneri sub acuzare dacă este necesar.

Decizia vine la scurt timp după ce presa americană a scris că președintele Donald Trump i-a cerut în februarie fostului director FBI James Comey să claseze ancheta asupra lui Michael Flynn, consilierul său pe probleme de securitate națională acuzat de contacte suspecte cu Rusia.

James Comey ar fi consemnat această tentativă de a înăbuși ancheta într-o serie de note.

*** 

Liderul de la Kremlin a mai declarat, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Trump nu a divulgat informaţii confidenţiale în cursul discuţiilor cu şeful diplomaţiei ruse.