Titlul acestui editorial din publicația portugheză Diario de Noticias este traducerea fidelă a unui editorial publicat săptămâna aceasta de Jakarta Post, un important ziar indonezian în limba engleză.

Editorialul alertează Rusia și pe președintele Vladimir Putin cu privire la lecțiile pe care le poate învăța din ceea ce s-a întâmplat cu Indonezia după invadarea și anexarea fostei colonii portugheze a Timorului de Est.

Ziarul nu uită să avertizeze că există diferențe evidente între ceea ce s-a întâmplat în Timorul de Est, în 1975, și ce se petrece acum în teritoriile ucrainene anexate de Rusia, dar esența mesajului, subliniază cotidianul, este că Moscova, așa cum s-a întâmplat cu Jakarta, trebuie să se pregătească pentru un refuz al ONU de a accepta schimbarea granițelor prin forță și o erodare a imaginii internaționale, deoarece cea mai mare parte a lumii îi va vedea pe ruși așa cum îi vedea pe indonezieni: cei care încalcă dreptul internațional și care nu respectă drepturile omului.

Editorialul nu uită să aducă o critică puternică Statelor Unite și pentru intervențiile pe care le-a făcut în afara cadrului ONU, așa cum s-a întâmplat în Irak în 2003.

Acest editorial indonezian, care arată cum s-au impus democrația și libertatea de exprimare după sfârșitul erei Suharto și, de asemenea, capacitatea Jakartei de a se reconcilia cu Dili, spune multe despre ceea ce vrea să fie cea mai populată țară musulmană din lume astăzi, prezidată de Joko Widodo. Dar spune multe și despre modul în care comunitatea internațională, și nu doar Occidentul, se simte incomodată de conflictul din Ucraina, care îi afectează, mai ales, pe cei care trăiesc luptele de acolo, dar și modul de viață, de la securitatea energetică la cea alimentară, a multor milioane de oameni aflați departe.

A patra țară ca populație din lume, un gigant al lumii musulmane și o țară proeminentă din cadrul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est, Indonezia are o voce care se aude pe multe meridiane. Și, mai ales anul acesta, când găzduiește Summit-ul G-20, influența sa crește, pentru că probabil în luna noiembrie, pe insula Bali, ar putea avea loc o întâlnire între lideri precum americanul Joe Biden, chinezul Xi Jinping și rusul Putin, toți invitați de Widodo, dar nu este sigur că vor fi prezenți, având în vedere situația geopolitică.

De asemenea, organizatorii indonezieni l-au invitat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să aibă o intervenție video.

Având în vedere împărtășirea cu Rusia a acestei "experiențe amare" numite Timorul de Est în numele Indoneziei de către Jakarta Post, este clar cum argumentele lui Putin pentru război își pierd puterea. Același lucru se întâmplă și cu referendumurile unilaterale organizate în plină luptă.

Să ne amintim că, printr-un referendum sub tutela ONU, Indonezia a trebuit, în cele din urmă, să accepte că Timorul de Est nu îi aparține, acesta devenind independent în 2002. A durat mult până când imaginea internațională a Indoneziei și-a revenit, notează Leonídio Paulo Ferreira, director adjunct al cotidianului Diário de Notícias.

Sursa: RADOR