Președintele rus Vladimir Putin și omologul chinez Xi Jinping intenționează să se deplaseze la Bali pentru a participa la summitul G-20. Mai multe state amenință cu anularea participării, în cazul în care Putin își va face apariția la reuniune.

”Xi Jinping va veni. Și președintele Putin mi-a spus că va veni”, a declarat pentru Bloomberg președintele indonezian Joko Widodo, gazda summitului G-20 din noiembrie. 

Widodo l-a invitat pe Putin, dar până acum Kremlinul nu a confirmat, dar nici infirmat participarea. Nici Bloomberg nu a primit niciun răspuns din partea rușilor și chinezilor privind prezența celor doi lideri la Bali. 

În Occident, participarea lui Putin la summit este considerată o problemă, mai ales că a fost invitat și liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Din cauza agresiunii împotriva Ucrainei, Rusia trebuie izolată politic, notează Welt Online. Mai multe state pun sub semnul întrebării prezența la reuniune, în cazul în care va apărea și președintele rus. 

În iunie, un consilier al președintelui rus, Iuri Ușakov, a declarat că Vladimir Putin a acceptat invitația Indoneziei de a participa la summitul G20, dar formatul participării este încă în curs de stabilire.

La finalul reuniunii liderilor G7, Mario Draghi - pe atunci premier al Italiei - a precizat că Vladimir Putin va avea la summitul din Indonezia o intervenție prin videoconferință. Invitat la reuniune, președintele Indoneziei a spus că Putin nu va fi prezent fizic.

Tot în iunie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea unei participări a țărilor occidentale la summitul G20, în pofida prezenței probabile a președintelui rus Vladimir Putin și a războiului dus de Rusia în Ucraina.

”Cred că este mai bine să i se spună în față (lui Vladimir Putin), dacă vine, ceea ce credem și ca el să ia o poziție", a declarat ea pentru postul german de televiziune ZDF.