Președintele Vladimir Putin spune că va analiza propuneri ale experților militari ruși, dacă NATO nu va garanta stoparea extinderii spre est. Declarația vine în contextul în care Kremlinul ”se gândește” la invitația Alianței la negocieri.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că are mâinile legate de cursa continuă a NATO către est, spunând că Rusia nu are unde se retrage în fața presupusei extinderi a Alianței.

”Nu avem unde să ne retragem”, a spus Putin la televiziunea de stat, adăugând că NATO ar putea disloca rachete în Ucraina, iar acestea ar avea nevoie de patru sau cinci minute pentru a lovi la Moscova, relatează Deutsche Welle.

"Ne-au împins până la o linie pe care nu o putem trece. Au venit până la punctul în care pur și simplu trebuie să le spunem «Opriți!»", a adăugat el.

Aceste ultime declarații ale președintelui rus vin în momentul în care Moscova ”se gândește” dacă să accepte o propunere NATO privind începerea unor negocieri pe 12 ianuarie.

”Am primit deja această ofertă (a NATO) și o luăm în considerare”, a precizat duminică Ministerul rus de externe, citat de agenția TASS.

Invitația la discuții urmează garanțiilor de securitate cerute de Rusia Statelor Unite și Alianței Nord-Atlantice, printre care oprirea expansiunii spre est a NATO.

Moscova a cerut și o garanție juridică obligatorie din partea NATO că Ucraina nu va fi acceptată ca membru.

NATO a refuzat anterior să ofere o astfel de garanție, invocând principiul său potrivit căruia aderarea este deschisă oricărei țări eligibile. Acum însă SUA și aliații au convenit să lanseze discuții cu Moscova luna viitoare. Discuțiile vor avea loc în contextul în care puterile occidentale se tem că Rusia ar putea plănui invadarea Ucrainei. 

Președintele rus a mai spus că, dacă nu vor veni garanții de securitate din partea NATO, va lua în considerare ”propunerile pe care experții noștri militari mi le prezintă”.

De asemenea, el a exprimat temerea că țările occidentale ar putea prelungi negocierile cu privire la propunerile rusești de securitate și, în același timp, ar putea crea o amenințare militară la adresa țării sale.

”Ei vor vorbi la nesfârșit, vor vorbi la nesfârșit despre necesitatea negocierilor și nu vor face nimic. Cu excepția faptul că vor furniza țării vecine sisteme moderne de arme și să sporească amenințarea la adresa Federației Ruse”, a mai spus Putin.

Admițând că propunerile Rusiei nu reprezintă ”modalitatea obișnuită de a conduce o discuție”, Putin a precizat că vrea să ajungă la acorduri care ”să asigure securitatea Rusiei și a cetățenilor săi acum și pe termen lung”.