Vladimir Putin spune că unele dintre propunerile lui Emmanuel Macron ar putea constitui o bază pentru pași comuni suplimentari în direcția detensionării conflictului cu Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus omologului său rus Vladimir Putin că speră ca discuțiile de de luni de la Moscova să poată duce la reducerea tensiunilor din Ucraina.

Macron a spus la începutul întâlnirii că speră să ”evite un război” și ”să construiască elemente de încredere, stabilitate și vizibilitate pentru toată lumea”.

După întâlnire, Emmanuel Macron le-a spus reporterilor că i-a făcut lui Putin propuneri privind ”garanții concrete de securitate”, relatează Deutsche Welle.

”Președintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea sa de a se angaja în acest sens și de dorința sa de a menține stabilitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus Macron.

Macron a spus că a găsit elemente de convergență cu Putin, deși rămân divergențe.

Președintele francez i-a spus omologului rus că o nouă arhitectură de securitate în Europa nu se poate face prin negarea dreptului statelor de a adera la NATO.

Președintele rus a spus că Moscova și Parisul au preocupări comune cu privire la situația de securitate din Europa și că Franța a lucrat de ani de zile în vederea găsirii unei soluții la conflictul din Ucraina.

Putin a mai spus că discuțiile cu Macron au fost utile, substanțiale și serioase, adăugând că unele dintre ideile lui Macron sunt ”realiste” și ar putea constitui o bază pentru pași comuni suplimentari.

El speră ca situația din Ucraina să poată fi rezolvată pașnic și că Rusia va ”face totul pentru a ajunge la un compromis cu Occidentul”. Putin a adăugat că nu există nicio alternativă la Acordul de la Minsk și a cerut Ucrainei să respecte aceste acord.

Putin a avertizat că, dacă Ucraina se alătură NATO și încearcă să ia înapoi Crimeea - anexată ilegal de Rusia în 2014 -, țările europene vor fi atrase într-un conflict armat cu Rusia. Putin a spus că ”nu vor exista câștigători” într-un astfel de conflict.

Răspunzând criticilor occidentale cu privire la masarea de trupe rusești în apropierea Ucrainei, Putin a spus că ”membrii NATO consideră că pot să ne țină prelegeri despre mișcările de trupe de pe propriul nostru teritoriu și să le prezinte drept o amenințare a unei invaziei rusești în Ucraina”.

În acest timp, la Washington, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat că Rusia continuă să adauge forțe militare de-a lungul graniței sale cu Ucraina, transmite Reuters.

Putin a mai spus că va continua să încerce să obțină răspunsuri din partea Occidentului la principalele sale cerințe de securitate, precizând că SUA și NATO le-au "ocolit" în răspunsurile oficiale trimise Moscovei luna trecută, relatează AFP. "Nu cred că un dialog se oprește aici", a continuat el, adăugând că Rusia va trimite în curând răspunsul său scris la reacțiile NATO și SUA.