"Super racheta balistică intercontinentală Sarmat va fi operațională în Rusia până la sfârșitul anului", a declarat președintele rus Vladimir Putin, în timpul întâlnirii cu tineri absolvenți ai Academiei Militare, la Kremlin, relatează ANSA.

Racheta fusese testată în aprilie.

Transportatorul, potrivit Ministerului apărării, este capabil "să pătrundă în orice sistem de apărare antirachetă existent sau viitor", iar Putin însuși anunțase că va oferi Rusiei garanții de securitate "împotriva amenințărilor actuale" și "îi va face să reflecteze pe cei care ne amenință".

"Rusia se confruntă cu o serie de provocări, dar va depăși restricțiile actuale", a spus Putin, citat de "TASS". Rusia "va continua să-și consolideze forțele armate, ținând cont de noile riscuri, acordând prioritate noilor arme".

Totodată, nu a existat nicio încercare a Ucrainei "de a propune reluarea discuțiilor cu Rusia după vizita lui Scholz, Macron și Draghi la Kiev", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o întâlnire cu jurnaliștii după misiunea liderilor UE de săptămâna trecută în Ucraina.

Apoi, "mercenarii americani capturați ar putea fi condamnați la moarte în Republica Populară Donețk, dar Kremlinul nu interferează cu deciziile tribunalului local", a spus Peskov, citat de "Tass".

Sursa: RADOR