Președintele Vladimir Putin a transmis marți un avertisment nuclear către Occident cu privire la Ucraina, suspendând un tratat bilateral de control al armelor nucleare.

El a anunțat noi sisteme strategice și a avertizat că Moscova poate relua testele nucleare.

Într-un discurs susținut la aproape un an de la invadarea Ucrainei, decizie care a declanșat cea mai mare confruntare cu Occidentul de după Războiul Rece, Putin a spus că Rusia își va atinge obiectivele de război și a acuzat Occidentul că încearcă să distrugă Rusia, notează Reuters.

"Elitele Occidentului nu-și ascund scopul. Dar nu pot să nu-și dea seama că este imposibil să învingi Rusia pe câmpul de luptă", a spus un Putin sfidător, adresându-se elitei politice și militare a țării sale.

Avertizând Statele Unite că transformă războiul într-un conflict global, Putin a spus că Rusia suspendă participarea la Noul Tratat START, ultimul acord în vigoare privind armele nucleare dintre Rusia și SUA. 

Acordul limitează numărul de focoase nucleare pe care cele mai mari două puteri nucleare ale lumii le pot desfășura și urmează să expire în 2026.

"Sunt nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la Tratatul de reducere a armelor strategice", a spus Putin.

Liderul rus a spus, fără a cita dovezi, că unii oameni din Washington se gândesc să reia testele nucleare. Ministerul rus al apărării și companiile din industria nucleară ar trebui, prin urmare, să fie pregătite să testeze armele nucleare rusești, dacă este necesar, a spus el.

"Desigur, noi nu vom face primii acest lucru. Dar dacă Statele Unite vor face teste, atunci vom face și noi. Nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii periculoase că paritatea strategică globală poate fi distrusă", a spus Putin.

'În urmă cu o săptămână, am semnat un decret care plasează noi sisteme strategice terestre în serviciu de luptă. Au de gând să își bage nasul și acolo, sau ce? Și cred ei că totul este atât de simplu? Ce, o să-i lăsăm înăuntru așa, pur și simplu?', a spus el.

Nu e clar la ce sisteme terestre s-a referit. Putin a spus că Ucraina a încercat să lovească o unitate din Rusiei, unde se află unele dintre bombardierele sale nucleare, o referire la baza aeriană Engels.

Rusia și Statele Unite au arsenale vaste de arme nucleare rămase din Războiul Rece și rămân, de departe, cele mai mari puteri nucleare. Ele dețin 90% din focoasele nucleare ale lumii.

Noul Tratat START a fost semnat la Praga în 2010 și a fost prelungit în 2021 cu cinci ani.

Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite și Rusiei la 800 lansatoare și 1.550 de focoase de fiecare parte. Ambele părți au atins aceste limite în 2018.

"Imposibil de învins"

Vorbind timp de o oră și 45 de minute, flancat de opt steaguri rusești, Putin a promis că va continua războiul declanșat de Rusia în urmă cu un an în Ucraina.

De asemenea, el a căutat să justifice războiul, spunând că acesta a fost impus Rusiei și că  înțelege durerea familiilor celor căzuți în luptă.

Occidentul și Ucraina, care dorește să devină membră NATO, resping această narațiune și spun că expansiunea NATO spre est după sfârșitul Războiului Rece nu reprezintă o justificare pentru ceea ce ei spun că este o acaparare de teritoriu în stil imperial, sortită eșecului.

"Poporul ucrainean a devenit ostaticul regimului de la Kiev și al stăpânilor săi occidentali, care au ocupat efectiv această țară în sens politic, militar și economic”, a spus Putin.

"Ei intenționează să transforme un conflict local într-o confruntare globală. Vom reacționa în consecință, pentru că în acest caz vorbim despre existența țării noastre".

Rusia nu va ceda niciodată încercărilor occidentale de a diviza societatea rusă, a spus liderul de la Kremlin, în vârstă de 70 de ani, adăugând că majoritatea rușilor susțin războiul.

Stoltenberg: Suspendarea participării Rusiei la Tratatul Noul START destructurează arhitectura de control a armamentelor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că suspendarea de către Rusia a participării la Tratatul Noul START sau START III, ultimul tratat de dezarmare nucleară încă în vigoare între Rusia și SUA, înseamnă "destructurarea" întregii arhitecturi asupra controlului armamentelor, relatează agențiile Reuters și EFE, preluate de Agerpres.

"Regret decizia anunțată de Rusia astăzi de a suspenda participarea sa la tratatul Noul Start", a spus Stoltenberg la o conferință de presă la sediul NATO din Bruxelles, după ce mai devreme președintele rus Vladimir Putin a anunțat, în discursul adresat parlamentului, că Rusia își suspendă participarea la tratatul New START (Noul START, Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice) cu Statele Unite, ce limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părți.

Blinken: Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la Noul START este foarte dezamăgitoare și iresponsabilă

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a apreciat marți, la Atena, drept ''foarte dezamăgitoare și iresponsabilă'' decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la tratatul Noul START (Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice) cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părți, informează AFP, preluată de Agerpres.

"Anunțarea de către Rusia că își suspendă participarea la New START este foarte dezamăgitoare și iresponsabilă. Însă, în mod evident, noi rămânem gata să discutăm în orice moment asupra limitării de arme strategice cu Rusia, indiferent de tot ce se întâmplă în lume sau în relațiile noastre", a spus Blinken în fața câtorva jurnaliști la ambasada SUA la Atena.

"Vom supraveghea atent ca să vedem ce face Rusia în mod real", a adăugat secretarul de stat american.