Președintele rus, Vladimir Putin, a cerut marți guvernului său să negocieze crearea de centre de antrenament militar comune cu Belarus, vecinul său și unul din puținii aliați care susține ofensiva împotriva Ucrainei.

Printr-un decret publicat marți, Putin i-a însărcinat pe miniștrii apărării și al afacerilor externe să negocieze cu Minskul crearea unor asemenea centre, fără alte precizări.

Aliatul Rusiei, Belarus, a servit drept bază de sprijin a trupelor ruse pentru ofensiva lor contra Ucrainei din 24 februarie, dar armata belarusă s-a ferit până acum să meargă să lupte pe teritoriul ucrainean, relatează La Libre Belgique.

La jumătatea lui octombrie, Belarus și Rusia au anunțat crearea unei forțe militare comune, care, potrivit Minskului, are o misiune pur "defensivă".

Cele două țări fac permanent exerciții militare de amploare, alimentând regulat speculațiile potrivit cărora armata din Belarus se va putea lansa și ea în asaltul asupra Ucrainei. (Sursa: RADOR)

*****

Peste 9.000 de ruși mobilizați în mod ilegal au revenit acasă

Procurorul general rus, Igor Krasnov a declarat în timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin că până acum peste 9.000 de cetățeni mobilizați în mod ilegal au revenit acasă, relatează Agenția de presă RIA NOVOSTI.

Krasnov a precizat că printre cetățenii mobilizați în mod ilegal s-au numărat și cei care nu trebuiau convocați din motive de sănătate. (Sursa: RADOR)

****

Un fost vicepreședinte rus îl ironizează pe Vladimir Putin: "El se face de râs"

Se împlinește în curând un an de când trupele ruse și-au început invazia în Ucraina. Deși luptele continuă neîncetat pe teren, în Rusia se ridică voci care își manifestă nemulțumirea față de acest război care face mulți morți, notează La Libre Belgique.

Personalitatea care și-a arătat cel mai recent mânia față de ce a numit "o tragedie": Alexandr Ruțkoi, fost vicepreședinte.

Politicianul de 75 de ani care l-a sprijinit pe Boris Elțîn din 1991 până în 1993 a estimat că acest conflict în care este implicată în prezent țara lui nu ar fi trebuit să fie declanșat niciodată.

"Dacă forțele tale armate nu sunt în măsură să facă operațiuni ofensive strategice, e mai bine să nu încerci deloc, mai ales în afara propriei țări", a criticat el. În opinia lui Ruțkoi, problema armatei ruse nu datează de ieri de azi și își are originea în comandamentul ei.

"De un sfert de secol, forțele armate sunt conduse de oameni incompetenți", a continuat fostul guvernator al regiunii Kursk.

El a arătat cu degetul numirile făcute de Kremlin, printre care ministrul apărării, Serghei Șoigu.

"Nu este un soldat de carieră, ci un om politic cunoscut pentru loialitatea sa față de Putin", a detaliat fostul vicepreședinte. "[...] Persoanele din posturi cheie nici nu au comandat, nici nu au condus ceva".

În opinia celui care a fost numit "erou al Uniunii Sovietice" în 1988, președintele rus este răspunzător de moartea a zeci de mii de soldați ruși, pe care i-a sacrificat "nebunește". "Pentru ce mor ei? Cine are dreptul să le ia un tată copiilor lui?", s-a înfuriat el.

Într-un ultim atac la Vladimir Putin, fostul vicepreședinte a afirmat că "se face de râs". "El își prezintă tot timpul obiectivele, dar nu le realizează niciodată". (Sursa: RADOR)