Putin vrea să finalizeze cucerirea Donbasului înainte de împlinirea unui an de la declanșarea războiului.

Unitățile forțelor combinate ruse din regiunea Donețk încearcă să-și continue înaintarea în jurul orașului Bahmut ca pas preliminar înainte de a se lansa spre Kramatorsk, Sloviansk și a finaliza ocuparea completă a Donbasului, principalul obiectiv strategic pe care președintele Vladimir Putin i l-a încredințat acum șefului operațiunii și șef al Statului Major al Forțelor Armate, generalul Valeri Gherasimov, scrie ABC.

Șeful așa-numitei Republici Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, afirmă de câteva zile că este iminentă căderea orașului Bahmut și că forțele ucrainene care îl apără sunt deja practic înconjurate. Miercuri, colonelul în retragere al forțelor separatiste DNR, Andrei Maroșko, a asigurat că "trupele ruse mai au doar 10 kilometri de înaintare pentru a închide asediul" din jurul Bahmutului.

Potrivit lui Maroșko, ucrainenii "nu se vor mai putea retrage într-un mod organizat din oraș, deoarece toate drumurile care se intersectează în el se află în raza de acțiune a artileriei ruse". Cu toate acestea, canalele Telegram din mass-media ucraineană, precum Ukrinform sau UNIAN, raportează că rușii asediază Bahmutul doar din est și sud.

În acest oraș, unde încercările Armatei Ruse de a-l controla datează din vară, se află brigada 44 de artilerie ucraineană, care speră să demonteze bateriile rusești pentru ca acestea să nu întrerupă traficul de provizii din Sloviansk, Kramatorsk, Konstantinovka și Chasov-Yar. Bahmutul este apărat și de Brigada 3 a Gărzii Naționale, ale cărei trupe, potrivit Kievului, au anihilat săptămâna aceasta un "grup mare de asalt de mercenari ruși Wagner", care se pare că au încercat să străpungă liniile ucrainene.

Citat de agenția UNIAN, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA susține că armata rusă "a reușit să-și mențină avântul în zona Bahmut datorită trimiterii forțelor aeriene". Până acum, inițiativa în această zonă a frontului fusese dusă la îndeplinire de către luptătorii Wagner, care au jucat un rol decisiv în capturarea orașului vecin Soledar, dar, în opinia ISW, unitățile lor erau deja epuizate și aveau nevoie de întăriri.

Una peste alta, ISW estimează că Kremlinul a "supraestimat" capacitățile Armatei sale în zona Bahmut și consideră că bătălia ar putea continua încă multe zile. La Kiev, totuși, deja se aud voci care cer retragerea pentru a evita alte victime și pentru a conserva aceste forțe pentru a fi folosite în alte părți ale frontului. În Bahmut, în ciuda bombardamentelor feroce ale artileriei ruse, mai există civili. Cei care locuiesc în partea de est a orașului sunt cei care acum o duc cel mai rău. Presa ucraineană relatează că oamenii locuiesc în subsolurile caselor lor, fără să poată măcar să iasă să-și ia de mâncare.

Pușilin crede că, odată ce Bahmutul va cădea în mâinile Rusiei, va fi mai ușor să înainteze spre Kramatorsk și Sloviansk. De asemenea, crede că ocuparea Vugledar, situat la 130 de kilometri sud-vest de Bahmut, va deschide ușa către orașele Kurájovo, Marinka și Pokrovsk. Vugledar este, de asemenea, sub asediul armatei ruse și în jurul lui au loc lupte aprige. Aproximativ 15.000 de locuitori trăiau în acest oraș înainte de război și era o zonă relativ liniștită până acum, zonă care a devenit un alt obiectiv prioritar al Moscovei în planurile sale de a ocupa tot Donbasul înainte ca Ucraina să primească tancurile promise de Occident.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al apărării, generalul Igor Konașenkov, a anunțat luni "noi ofensive" ale trupelor ruse în regiunea Donețk. Pușilin a spus atunci că "unitățile noastre și-au stabilit pozițiile în partea de est a Vugledar și, de asemenea, în imediata apropiere". Dar, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene, Evgen Ierin, "atacurile rusești eșuează", iar forțele de la Kiev "au putut să le respingă".

Pe de altă parte, Konașenkov a raportat marți că armata rusă a luat orașul ucrainean Blagodatne, lângă Bahmut. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că operațiunea a fost efectuată de "detașamente de asalt formate din voluntari cu sprijinul trupelor operaționale și tactice de aviație și de rachete și artilerie ale Grupului de Sud".

Luna trecută, trupele ruse au reușit deja să disloce armata ucraineană din Soledar, situată la aproximativ douăzeci de kilometri nord-est de Bahmut. În februarie anul trecut, înainte de începerea războiului, Soledar avea o populație de circa 10.000 de locuitori. O mare parte din aceasta lucra la "Artyomsol", cea mai mare companie de producție de sare din jumătatea de est a Europei.

La acea vreme, Andrii Iermak, șeful biroului președinției ucrainene, a comparat luptele din Soledar și Bahmut cu bătălia de la Verdun din 1916. Întrebat despre ce se întâmplă în acele două orașe, Iermak a răspuns că "situația este dificilă, chiar mai dificilă decât se poate imagina".

"Aceasta este bătălia de la Verdun din secolul XXI. Lupta durează de câteva luni, dar luptătorii noștri reușesc să-și mențină pozițiile". Potrivit relatării sale, "sunt multe pierderi umane de partea rusă, mult mai multe decât ale noastre pentru că prețuim mai mult viețile soldaților noștri".

Bătălia de la Verdun, care a rămas în istorie drept "Mașina de tocat carne de la Verdun", a fost cea mai îndelungată confruntare a Primului Război Mondial. Istoricii încă se ceartă cu privire la numărul victimelor, deși o estimare aproximativă este de aproximativ 300.000 de soldați germani și francezi uciși acolo.

La rândul său, consilierul Președinției ucrainene, Mihailo Podoliak, a spus că "tot ce se întâmplă la Bahmut constituie cel mai sângeros scenariu al acestui război".

Sursa: RADOR